Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Природозащитници съдят Джордж Лукас заради музей

Режисьорът иска за строи на брега на Мичиганското езеро

Джордж Лукас ще изложи в музея частната си колекция от картини и изкуство, свързано с киното.. - Природозащитници съдят Джордж Лукас заради музей

Джордж Лукас ще изложи в музея частната си колекция от картини и изкуство, свързано с киното..

Противници на плановете на Джордж Лукас да построи музей на брега на езеро Мичиган заведоха дело, за да блокират работата по сградата. Организация за защита на чикагските паркове изтъква, че намерението на режисьора нарушава разпоредбите, според които терените около брега трябва да останат незастроени. Природозащитниците не са против самия музей, а само срещу разполагането му на езерото.

Делото е заведено срещу градските и парковите власти. Според организацията строежът трябва да бъде одобрен и от законодателната власт на Илинойс.

Джордж Лукас обяви през юни, че ще направи музей на наративното изкуство в Чикаго, в който ще изложи своята частна колекция от илюстрации на Норман Рокуел, Максфийлд Париш, Ен Си Уайт и др., както и достиженията на неговата компания за визуални ефекти Industrial Light and Magic.

В арт комплекса на Лукас ще бъде експонирано също изкуство, свързано с киното и дигиталните медии. Ще бъде изграден киносалон, в който ще бъдат прожектирани филми и изнасяни лекции. Режисьорът е нарекъл проекта „Музей на наративното изкуство Лукас“, защото в него ще има експонати, които разказват цели истории.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg