Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пристига Мо Йен, авторът на „Червено сорго“

Мо Йен е член на Китайската комунистическа партия. - Пристига Мо Йен, авторът на „Червено сорго“

Мо Йен е член на Китайската комунистическа партия.

Най-популярният писател в Китай – Нобеловият лауреат Мо Йен, пристига в България в края на седмицата по покана на на института „Конфуций“ към СУ „Свети Климент Охридски“. Гостът ще получи титлата Доктор хонорис кауза на най-стария ни университет, ще се включи в литературен форум по въпросите на съвременната китайска проза и раздаде награди за превод на свои кратки разкази.

„Той е един от най-известните, най-забраняваните и най-пиратстваните автори на съвременен Китай. Наричат го китайският отговор на Кафка и Джоузеф Хелър“, пише сп. „Тайм“ за Мо Йен.

Истинско име е Гуан Мо-йе. Отраснал е в провинция Шандонг в Североизточен Китай в семейство на фермери. Псевдонимът му Мо Йен означава „не говори“, защото родителите му често го предупреждавали да мълчи пред хората навън, за да избегне неприятности в годините на политически репресии. Напуска училище на 12 години, по време на Културната революция. Започва работа първо в земеделието, а после във фабрика. На 21 години се присъединява към народната освободителна армия. Като войник започва да пише, това съвпада с мощно авангардно движение в китайската литература.

Дебютният му сборник разкази излиза през 1981 г. В него авторът забравени от историята човеци, обитаващи невзрачната реалност на овехтелите си убеждения. През 1986 г. излиза романът му Hong gaoliang jiazu, преведен на английски като Red Sorghum (Червено сорго). Книгата разказва истории от родния му Гаоми, разглежда няколко бурни десетилетия на XX век, между които японската окупация и суровите условия, понесени от бедни земеделски работници. Романът е филмиран от режисьора Джан Имоу и печели „Златна мечка“ на Берлинале през 1988-ма.

Сред популярните му разкази са „Люлката на бялото куче“ – също е филмиран, както и „Прозрачният морков“. Широко признание намират романите му „Пищни гърди, тлъсти бедра“ (1985), „Наказанието със сандалово дърво“ (2001), който заедно с „Уморен да се раждам и да умирам“ (2006) скоро излизат и у нас, и „Жабата“ (2009).

„Чрез съчетание от фантазия и реалност, исторически и социални перспективи Мо Йен създаде свят, напомнящ по своята сложност на вселената в творчеството на Уилям Фокнър и Габриел Гарсия Маркес, като намира отправна точна в старата китайска литература и устната традиция“, мотивира се Шведската академия, когато му връчва Нобеловата награда за литература през 2012 г.

„Не обичам да давам политически изявления. Пиша бързо, но мисля бавно. Мога да не бъда разбран както трябва. Освен това политическите ми убеждения са ясни. За да ги видите, необходимо е само да прочетете някоя моя книга“, казва Йен, който е член на Китайската комунистическа партия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg