Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Пристига пианистката, чието изпълнение на Рахманинов е гледано от 33 млн.

Украинската пианистка Анна Федорова ще свири с Филхармонията

Пианистката Анна Федорова. Снимка:  Марко Боргреве - Пристига пианистката, чието изпълнение на Рахманинов е гледано от 33 млн.

Пианистката Анна Федорова. Снимка: Марко Боргреве

Млада украинска пианистка с международна кариера ще гостува у нас по покана на Софийската филхармония. Солистката Анна Федорова ще излезе на сцената в Зала „България“ на 4 ноември за програма с Осмата симфония на Дворжак и Концерт за пиано и оркестър №3 от Сергей Рахманинов. Диригент на концерта ще бъде Емил Табаков.

Талантът на 31-годишната Федорова е забелязан още като дете. Специалистите изтъкват, че още от ранна възраст тя демонстрира вродена музикална зрялост и изключителни технически способности. Пианистката е и интернет сензация – записът ѝ на живо с изпълнение на Втория концерт за пиано на Рахманинов в Кралския Концертгебау се превъръща в най-гледания класически концерт в Ютюб (33 млн. гледания) и е високо оценен от много известни музиканти.

Федорова свири в най-престижните концертни зали в Европа, Северна и Южна Америка и Азия, включително Концертгебау, Карнеги Хол, Ройъл Фестивал Хол, Елисейски театър в Париж, Тонхале, Цюрих, Паласио де Белас Артес в Мексико, Театро Колон в Буенос Айрес, „Луи Вюитон“ в Париж, Варшавската филхармония, Филхармонията в Гданск, Музеят на изкуството в Тел Авив и много други.

Пианистката си е партнирала с редица оркестри на световно ниво, сред тях Кралската филхармония в Лондон, Хонконгския филхармоничен оркестър, симфоничните оркестри на Далас, Киото и др. Критиката я нарежда сред „специалистите“ на Рахманинов: в началото на 2021 г. излезе документалният филм „Rachmaninoff revisited“, където са представени някои от топ изпълнителите на композитора. Името на Федорова присъства в компанията на Ефим Бронфман, Михаил Плетньов, Денис Мацуев, Бари Дъглас, Александър Кобрин и Олга Керн.

Изпълнението на Федорова на Рахманинов, гледано над 33 млн. пъти:

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС