Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пристига Сандокан, актьорът Кабир Беди

За първи път ще бъде в България, за която е чувал, че е живяла в комунизъм, а героят му е изключително популярен

Днес Кабир Беди е на 69 години, снимал се е в около 150 филма и е член на Американската филмова академия. - Пристига Сандокан, актьорът Кабир Беди

Днес Кабир Беди е на 69 години, снимал се е в около 150 филма и е член на Американската филмова академия.

Сандокан, пиратът от телевизионния сериал, прочул се преди 30 и повече години у нас, пристига за първи път в България. Индийският актьор Кабир Беди, въплътил непобедимия морски вълк на Емилио Салгари, идва за снимки на боливудска продукция в София. И по думите на неговите домакини – гостът се вълнува да види България, за която е чувал, че е живяла в комунизъм, а героят му е изключително популярен.

Беди ще присъства за около седмица в столицата, докато снима сцените си във филма Dilwale, в който участва голямата звезда на индийското кино Шарук Кхан.

Кабир Беди става знаменитост в Европа през 70-те. През 1976 г. излиза италианският мини-сериал „Сандокан“, режисиран от Серджо Солима. Лейди Мариана – любимата на пирата, бе Карол Андре, а злодеят – Адолфо Чели. Куриозно е, че Кабир Беди никога не е чел книгите на Емилио Салгари, по които са снимани филмите, с които придобива световна популярност.

Кабир Беди и Карол Андре в сцена от сериала.

Кабир Беди и Карол Андре в сцена от сериала.

Днес Беди е на 69 години, снимал е в над 150 кино- и телевизионни продукции. Женен е бил три пъти, а от последния си брак има три деца – Пожа, Сидхарта и Адам. Член е на Американската филмова академия и гласува за наградите Оскар.

„Сандокан никога не е бил проблем за мен – твърди Кабир Беди. – Ако през всичките тези години ми се беше наложило да живея само в Италия, може би нещата щяха да стоят по друг начин, но за щастие през последните 30 години аз успях да направя кариера на три континента. Играх дълги години в Холивуд и в Боливуд. Направих много теливизионни сериали в Америка, изиграх много тетрални постановки в Англия. Никога не съм бил напълно зависим от Италия.

Щастието, което ми донесе Сандокан, беше невероятно, но през годините успявах да се дистанцирам от него и да работя спокойно в много други държави и ситуации. Ако Сандокан беше единственото, с което разполагах, той би се превърнал в кошмар за мен, но след това направих филмите за Джеймс Бонд, играх в сериалите „Дързост и красота“ и  „Династия“, както и много образи в английския театър, големи роли в Боливудски супер продукции. Въпреки всичко Сандокан си остава най-голямата радост в живота ми.“

Сандокан на Кабир Беди

Сандокан на Кабир Беди

Кабир Беди е открит за ролята по времето, когато все още е търсел пътя си като актьор в Бомбай – в киното и в театъра. До него достига новината, че европейска продукция търси актьор за ролята на Сандокан из цяла Азия. Екипът пристига в Индия с намерението да направи кастинг в 10 града, първият е Бомбай. Първият актьор пък, който се явява за ролята, е Кабир Беди.

„Всички бяха единодушни, че съм идеалният Сандокан – разказва актьорът, – но ми казаха че трябва да се явя на пробни снимки в Рим на свои разноски. Веднага отговорих, че съм на тяхно разположение, защото обичах много Боливуд, но филмите му са предимно танци и музика, а аз вече имах по-големи актьорски амбиции, търсех възможности за изява в Европа. Така заминах за Рим на свои разноски. Явих се на прослушването и ме взеха. Не знам колко актьори преди мен са пробвали, но след като останах 3-4 дни в италианската столица, един час преди да отлетя обратно за Бомбай, ми се обадиха и ми казаха: „Ти си Сандокан!“ Снимахме в Индия и беше невероятно изживяване. Никой не очакваше, че „Сандокан“ ще се превърне в такъв световен успех, за всички ни това беше голяма изненада.“

Във филма участват актьори от различни националности и всеки от тях говорел пред камерата на родния си език –  немски, английски, италиански, френски, мале, тамил. За всеки участник било важно да запомни последната дума от репликата на партньора си на снимачната площадка, за да може да започне своята.

Пиратите на Сандокан

Пиратите на Сандокан

Днес Кабир Беди има къща в Англия, пътува често по работа в Италия и Америка. Но твърди, че чувства като свой дом родната Индия:

„Прекарал съм почти 12 години от живота си и в Лос Анджелис, работейки в различни американски телевизионни сериали. И до днес имам много предложения за работа там, но ролите които ми предлагат, не ме удовлетворяват напълно и никога не съм имал усещането, че някоя от тях ще ми донесе Оскар. Сценаристите в Холивуд не пишат роли за чужденци и поради това за нас там няма голямо поле за изява. На този етап от живота ми искам да работя предимно в Европа и Индия и от 10 години насам успявам. Щастлив съм, когато съм в Индия и в Италия.“

Израснал в Кашмир, Кабир е син на Бада Беди – шестнайсти наследник на основателя на религията Сикх Гуру Нанак и англичанката Фреда Хоулстон, останала в историята като първата европейска жена, станала будистка монахиня. Историята на Сандокан, според Кабир Беди, прилича на историята на неговите родители:

„Баща ми е бил революционер и е участвувал активно в борбата срещу британските завоеватели, а майка ми е англичанка, но е дошла в Индия, защото е симпатизирала на Махатма Ганди. Среща баща ми, впоследствие британците я хвърлят в затвора. Страстта, с която баща ми се бореше за независимостта на Индия, ми помогна да разбера какво е мотивирало Сандокан да се бори за свободата на народа си, а любовта на баща ми към майка ми ме накара да разбера любовта на Сандокан към Мариана. Така че истинският Сандокан е баща ми.

Историята на Сандокан и лейди Мариана прилича на любовта на родителите на Кабир Беди, твърди актьорът.

Историята на Сандокан и лейди Мариана прилича на любовта на родителите на Кабир Беди, твърди актьорът.

За мен е голяма чест, че и двамата ми родители успяха да видят „Сандокан“ и да преживеят световния ми успех. Майка ми почина малко след това, но баща ми живя още дълги години. И двамата имаха изключителни съдби и изживяха пълноценно дните си. Те бяха за мен най-голямото ми вдъхновение и моите духовни водачи. Баща ми беше голям философ и мислител, а майка ми прекара последните 15 години от живота си в будистки манастир, като монахиня.“

 

 

 

 

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90