Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Притеснения след решението архивите на Щази да минат под държавен контрол

Някои подозират, че документите ще бъдат наново прочистени

Бившият затвор на Щази в Берлин днес е отворен за посетители. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Притеснения след решението архивите на Щази да минат под държавен контрол

Бившият затвор на Щази в Берлин днес е отворен за посетители. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският парламент гласува преместването на досиетата на Щази, тайните служби на Източна Германия, в държавния архив, въпреки че редица учени, историци и политици изразиха своите притеснения, съобщава Би Би Си. Милионите данни, събрани за „подозрителните“ граждани по времето на Студената война, се управляваха от независим орган още от падането на Берлинската стена.

Мярката се предприема, за да се съхраняват документите по-добре, казват от парламента. Достъпността няма да се промени, но критици на идеята твърдят, че „върху историята ще бъде поставен похлупак“.

Щази, съкратено от немската дума Staatssicherheit (Държавна сигурност), е шпионирала източногермански граждани, мнозина от които са били насърчавани да доносничат един за друг. Когато държавата по съветски модел се разпада през 1990 г., офицерите на Щази опитват да унищожат файловете – в началото са използвали шредери, а след това започват да късат документите с ръце. В няколко чувала в архива все още се пазят накъсаните досиета, които някой ден може отново да бъдат събрани. Благодарение на „граждански комитети“ всички останали документи са иззети от Щази през 1990-а и запазени за историята.

От тогава хиляди бивши граждани на Източна Германия имат право да прочетат какво е знаела тайната полиция за живота им и кои от техните приятели, семейство и колеги са доносничели за тях.

Вижте още: В ГЕРМАНИЯ РАЗКРИВАНЕТО НА СЪТРУДНИЦИ НА ЩАЗИ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ

След гласуването в парламента, Роланд Ян, директор на федералните архиви, коментира, че преместването на документите гарантира тяхното по-добро съхранение и дигитализиране някой ден. Към момента 2% от архивите се пазят на дигитални носители. Пред германските медии Ян даде обещание, че досиетата ще останат все така достъпни за историци, журналисти и жертви на Щази.

Изпращаме съобщението, че на 30-годишнина от разпадането на Източна Германия ние имаме този символ на мирната революция, достъпът до досиетата и възможността те да бъдат използвани – нещо, което ние постоянно ще осигуряваме“, казва Ян пред радио „Deutschlandfunk“.

Но въпреки уверенията, някои германци се страхуват, че веднъж щом премине под държавен контрол, архивът на Щази ще е със затруднен достъп, а решението на парламента е с цел да се очисти комунистическия режим.

Организация, създадена от жертви на Щази, е на мнение, че новото стопанисване на архивите може да стане жертва на политически прищевки. Те предполагат, че информация, която може да бъде използвана против определени политически фигури, ще бъде скрита или унищожена. Вернер Шулц, бивш дисидент и настоящ член на Зелената партия в Европейския парламент, коментира, че се страхува, че „над историята ще бъде поставен похлупак“.

Историкът Хуберт Кнабе смята, че органът, контролиращ архивите на Щази досега и най-голямата институция, занимаваща се с миналото на Източна Германия, просто ще спре да съществува след 2021 г., за когато е плануван трансферът на документите.

Това изпраща сигнал до многобройните жертви на тайните служби на Източна Германия, че политическата власт иска да замете архивите на Щази под килима“, казва той пред вестник „Билд“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах