Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Притискат галерия „Тейт” да се откажат от 3,8 млн. паунда, дарени им от Бритиш Петролиум

Парите са обидно малко в замяна на репутацията, която им дават, твърдят активисти

Тясната връзка на "Тейт" с петролната компания се дължи на факта, че бившият изпълнителен директор на Бритиш Петролиум – лорд Брауни, е председател на управителния съвет на галерията. - Притискат галерия „Тейт” да се откажат от 3,8 млн. паунда, дарени им от Бритиш Петролиум

Тясната връзка на "Тейт" с петролната компания се дължи на факта, че бившият изпълнителен директор на Бритиш Петролиум – лорд Брауни, е председател на управителния съвет на галерията.

Лондонската галерия за модерно изкуство „Тейт” е била спонсорира близо две десетилетия от „Бритиш петролиум” и е получавала ежегодно суми в размер между 150 и 300 хиляди паунда до 2006-а. Това показват данните, които „Тейт” трябваше да предостави на групата за арт кампании в подкрепа на околната среда „Платформ” след решение на съда.

Активистите твърдят обаче, че това са „обидно малки суми” и галерията няма нужда от парите на компания, която се опитва „да изчисти” репутацията си. Цифрите показват, че „Бритиш Петролиум“ са им дали 300 хиляди паунда през 1990 г., през следващата са намалили сумата наполовина, която се е изплащала в този размер до 1999-а. После са увеличили паричното дарение за период от две години на четвърт милион паунда и на 330 хиляди паунда през 2005-2006 г. Общата сума, дарена на „Тейт“ от „Бритиш Петролиум“ за 17 години, е 3,8 милиона паунда.

Ана Галкина от „Платформ” казва, че сумите са доста по-ниски от тези, които тя и колегите й са очаквали. „Близо десет години „Тейт” са осигурявали добро лустро за респект на една от най-противоречивите компании в света само за някакви си 150 хиляди паунда на година. „Бритиш Петролиум“ има нужда от социален лиценз. Те спонсорират културата в замяна на това да продължават да разрушават климата. Но галерията може да съществува без компанията. Нека вземат пример от нарастващата вълна университети, религиозни и правителствени организации, които скъсаха връзките си със старомодната петролна индустрия. Време е „Тейт” да се присъедини към тях”, категорична е активистката.

„Бритиш Петролиум“ е един от най-големите корпоративни спонсори в Обединеното Кралство. Компанията има договор на стойност 10 милиона английски лири с галерия „Тейт”, с Националната художествена галерия, с Британския музей и с Кралската опера, който ще изтече през 2017 г.

Тясната връзка на „Тейт“ с петролната компания се дължи на факта, че бившият изпълнителен директор на „Бритиш Петролиум“ – лорд Брауни, е председател на управителния съвет на галерията.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90