Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Привързаният балон“ в дигиталната ера

Забранен в соцгодините, черно-белият филм на Бинка Желязкова се завръща реставриран

Ролите в „Привързаният балон“ изпълняват легендарни актьори като Георги Калоянчев, Григор Вачков, Константин Коцев, Георги Парцалев, Стоянка Мутафова. - „Привързаният балон“ в дигиталната ера

Ролите в „Привързаният балон“ изпълняват легендарни актьори като Георги Калоянчев, Григор Вачков, Константин Коцев, Георги Парцалев, Стоянка Мутафова.

Повече от 50 години след премиерата му, филмът на Бинка Желязкова „Привързаният балон“ ще бъде представен отново пред публиката, вече дигитално реставриран. Едно от емблематичните заглавия в историята на българското кино ще заживее втори живот на 16 март в кино „Люмиер“. Прожекцията е част от програмата на „София филм фест“ (11 – 31 март).

Черно-бялата продукция е сред малкото филми, оцелели във времето. Веднага след премиерата си през декември 1967 г. „Балонът“ е забранен за показване, дори пред кинематографисти. Забраната пада чак през 1990 г. И до днес филмът е смятан за най-добрата екранизация по творчеството на Йордан Радичков.

Сатиричната притча за националния ни характер, за неуспешния, но продължаващ „опит за летене“ на българите, е по мотиви от новелата „Привързаният балон“ на Радичков. Действието се развива по време на Втората световна война, когато военен балон се появява неочаквано над едно планинско село в България. Удивени, селяните решават да го свалят със залп, но балонът отлита към планината. Селяните обаче не се отказват.

В ролите са именити български актьори като Георги Калоянчев, Григор Вачков, Константин Коцев, Георги Парцалев, Иван Братанов и Стоянка Мутафова. Гласът на балона е на Коста Цонев.

Филмът на Бинка Желязкова е най-добрата екранизация по творчеството на Йордан Радичков, смята критиката.

Реставрацията на филма е дело на Добромир Чочов, собственик на „Доли медия студио“. На 31 март „София филм фест“ ще покаже друг негов проект – „Ханът и империята“, редактирана версия на трилогията „Хан Аспарух“ на Людмил Стайков, сведена до един филм от 2 часа и 20 минути. За разлика от „Хан Аспарух“, „Привързаният балон“ е във версията, създадена пре 1967 г.

Вижте още: НОВА ВЕРСИЯ НА „ХАН АСПАРУХ“ ЗА 40-ГОДИШНИНАТА НА НДК

„Чочов и екипът му пионерски се нагърбиха със задачата да дигитализират няколко български филма. Това помага на българската филмова индустрия и дава много хубав резултат, който, надявам се, да бъде подкрепен от национален проект, за да видим, ако не 100% от филмите, произведени от „Българската кинематография“ през годините, то поне голяма представителна селекция от тях“, коментира Стефан Китанов, директор на „София филм фест“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90