Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Приятелите и предателите на Путин

Карикатура: Чавдар Николов/Прас-прес - Приятелите и предателите на Путин

Карикатура: Чавдар Николов/Прас-прес

Русия, тази нежна и грижовна майчица за унизените и оскърбените богати знаменитости от цял свят, които също плачат, бе коварно нападната от САЩ и ЕС. Но точно сега, когато Путин има нужда от тяхната знаменита подкрепа, повечето дискретно замълчаха, а някои направо го предадоха.

Те са прочути, богати, бивши любимци, отдавна прехвърлили зенита на кариерите си и си имат проблеми. Това ги накара да търсят майчината прегръдка на Русия, готова винаги да приласкае в скута си всеки европеец или американец, съгласен да я похвали, да се възмути от враговете ѝ… Но най-вече да ѝ се възхити. Русия много обича да ѝ се възхищават, особено от Запад, може би защото ѝ се случва рядко.

Стивън Сегал остаря, напълня и отдавна не е екшън любимецът, който беше през 80-те. Рейтингите на новите му филми са катастрофални, известни актьори се оплакват от отвратителното му поведение по време на снимки, комици му се присмиват, че тичал като момиче, а трети — и то жени, го обвиниха в сексуален тормоз. И той потърси място, където хората уважават физическата сила и се смеят на обвиненията от жени. Намери го в Русия, а там лично президентът му засвидетелства уважение, връчи му руски паспорт и го направи посланик на добра воля, какво и да значи това.

В първите дни на „специалната операция“ подкастърът Джо Роган сподели туит със снимка — Сегал бил забелязан с руските специалните части близо до Киев“. Туитът се оказа фейк, снимката – от филм от 2016 г., но докато Роган го изтрие, вече бе събрал над 400 000 харесвания. Чак тогава, след 3 дни предпазливо мълчание, Сегал се изказа, но като участничка в конкурса мис Украйна: „Моля се да живеем заедно в мир“. А можеше просто да каже: „Да, в Украйна съм и за да ритам/оперирам нацистки задници“. Поне това дължеше на Путин.

Отначало Депардийо сякаш бе готов да защити приятеля си Владимир, който го заведе на вечеря и му даде руско гражданство, за да го спаси от непосилно високите данъци във Франция. Направи си профил в Инстаграм и качи снимка, на която се прегръща с Путин с много обич. Ден по-късно каза по телевизията: „Оставете Владимир на мира!“. Но това беше преди руската армия да влезе в Украйна.

После и той заби приятелски нож в широкия гръб на Владимир: „Аз съм против тази братоубийствена война. Приберете оръжията и преговаряйте“, каза Депардийо пред France24. А когато яде кюфтетата не беше против. Освен това Рамзан Кадиров му подари апартамент в Грозни. Доколкото познаваме чеченския лидер, сега от Депардийо се очакват две неща: да върне лично ключа от апартамента и да се извини публично.

Орнела Мути също мълчи, но пък за нея не е известно да е получила нещо от Путин, освен една вечеря преди почти 12 години и обещание за руски паспорт съвсем отскоро. Сега, предвид войната и липсата на полети до Москва, може и да не замине. Нейните проблеми започнаха през 2010 г., когато пропусна три представления с обяснението, че е болна, а след това се оказа, че е била на вечеря с Путин. Заплашваха я 6 месеца затвор и се наложи да плати 50 хил. евро глоба, които твърдеше, че няма. Може пък Путин да ѝ ги е дал — като кавалер.

Девизът на Роджър Уотърс от ХХI век може да е „Винаги срещу насилието и Израел, никога против Русия и Палестина“ – той винаги е бил оригинал, дори подкрепи анексията на Крим. Но откакто почна сегашната война, мълчи. В последния си пост препоръчва на всички, които смятат Путин за войнолюбец, да прочетат един текст… писан от Путин. Но това беше през януари! После Путин нахлу в Украйна, а в отговор Уотърс призовава Асанж да бъде освободен. Нерде Ямбол, нерде Стамбул! Поне да беше написал едно OCTABKA, като в София.


Източник: „Прас-прес“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90