Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Приятен полет, Дари

Обичам плаката!, възкликна през 2007 г. художникът в кратък текст. Да си го припомним

Божидар Икономов разказваше истории – смешни и тъжни, със своите плакати.  - Приятен полет, Дари

Божидар Икономов разказваше истории – смешни и тъжни, със своите плакати.

Той съчетаваше Густав Климт с Иван Милев. Вгради Мона Лиза в Девойката на Владимир Димитров – Майстора. Постави Божия пръст от „Сътворението“ на Микеланджело да запушва дуло на оръжие. Големият художник Дари Икономов вече не е сред нас – полетя към звездното небе, така както политаха за самостоятелен живот и плакатите му.

„Плакатът има криле – написа през 2007 г. той под заглавие „Обичам плаката!“. – Той лети високо в синьото небе и ни гледа от там с голямо цветно око.“

Божидар Икономов разказваше истории – смешни и тъжни, със своите плакати. Последният от тях краси и НДК за протичащия в момента XXI Салон на изкуствата. Именно от двореца припомниха и текста на Дари. А там – всяка дума ни говори колко художникът обичаше това изкуството.

Предлагаме ви пълния текст на „Обичам плаката!“.

Обичам плаката!

Плакатът има криле. Той лети високо в синьото небе и ни гледа от там с голямо цветно око. Понякога плакатите летят на ята. Красива, стройна редица, около бели облаци с многоцветна дъга. През нощта плакатът грее като луна, като бяла, синя, жълта, червена месечина. Около него – звезди.

Сутрин плакатите са накацали в града, в дълги редици по огради, фасади… На кръстовищата за тях има клетки, но те обичат да стоят отвън. Ако отминеш, протягат ръка и те хващат. Имат да ти разкажат много неща. Искат да те разсмеят. Могат да те натъжат.

През зимата плакатите отлитат в топлите страни. Някои остават. Ще видиш как дъждът измива цветовете им, как плющят на вятъра откъснати крила. През зимата, в белия от сняг и черен от кал град, тук там проблясва огънят на цветния плакат. Събираме се около него, за да се стоплим.

Децата обичат плаката. И той обича да кацне в техните стаи. Разказва им приказки и им позволява да го дорисуват с цветни боички.

Младите също го обичат. Той греда от наклонения таван на мансардата как те се обичат и целуват. Той също е влюбен.

В големите музеи също има кацнали плакати. Те са мъдри, живели са дълго. Понякога обаче нощем се разлетяват из залите и правят бели. На сутринта ни намигат от стените, шарени и дръзки – като стари разбойници.

Рисувам плакат. Ще го пусна като цветно хвърчило в небето. Ще тичам след него, докато се откъсне и полети сам. Приятен полет!

Божидар Икономов

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg