Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Приятна изненада в Дяволското гърло

Три нови български сериала в състезание за зрители, или как криминалето победи комедията и драмата

Теодора Духовникова и Владимир Карамазов в „Дяволското гърло“ - Приятна изненада в Дяволското гърло

Теодора Духовникова и Владимир Карамазов в „Дяволското гърло“

Само на мен ли ми се струва, че повторното гледане на първите епизоди от новите български сериали влошава качеството им?

На фона на това разочарование „Дяволското гърло“ печели състезанието. Най-напред, заради крими сюжета, който се показва без паузи и пълнежи само, за да тече времето. Страхотен монтаж, който представя реалистично случките. Заради него липсва онази странна преднамереност в кадъра на „Г-н Х и морето“, когато камерата се насочва към даден актьор. Сякаш някой казва на изпълнителя: „Сега си ти!“ и той (или тя) се стресва и се втурва да играе. Дори при такъв печен актьор като Калин Врачански се вижда тази анимация на изненадата, след която погледът му блуждае насам-натам, спира се за секунда на камерата, сепва се и рязко се премества.

В добре написания сценарий на „Дяволското гърло“, щом сцената изчерпи присъствието на Теодора Духовникова или Владо Карамазов, камерата прескача при Валери Йорданов, Васил Банов, Стоян Радев и Лидия Инджова (с прекрасно измислена и изиграна бременност). Това придава на зрелището динамика и атрактивност. В „Денят на бащата“ липсата на детайли и обстоятелства при персонажите се усеща най-силно, защото темата се рови в съзнанието на Димо (Захари Бахаров) и Калина (Весела Бабинова) и всъщност нищо „външно“ не се случва. Ако излезеш от стаята с телевизора и се върнеш след 10 минути, за да питаш: „Какво стана?“, нищо не могат да ти кажат. Нищо не се е случило. При Захари Бахаров това е грешка, защото той е екшън актьор, човек на действието, когато е най-креативен и зрелищен. Сега трябва да се грижи и порасналата му брада да играе.

Павел Веснаков е режисирал първия епизод на „Дяволското гърло“ като отделен филм, а не с мисълта, че предстоят още ленти и още възможности. Най-доброто сега и тук! Отношенията между криминалистите ще се разберат и от небългарския зрител, защото са избегнати онези евтини подробности от нивата на субординация и зависимост в българските служби, които напояваха фолклорно и с лош хумор старите ни крими продукции. Омагьосващият пейзаж на Родопите не е агресивен, но се усеща специалната му роля – тайнствен, неопитомен, пълен с изненади, често зловещи. Добре измислена е криминалната интрига, така че основната линия да се пресече с паралелната, която легитимира идването на Теодора Духовникова. По този начин разказът не буксува и не принуждава операторът и монтажът да вкарват неутрални обекти.

Фантастико

Не е като в другите два сериала, където камерата послушно чака да се появят думи и ситуации, свързани с основната тема, и пълни останалото време с каквото ѝ падне. Най-често гледаме гърба на персонажа, докато той отива до прозореца или балкона, след това го гледаме отпред, докато се връща при креслото или леглото. Ако е навън, оглеждаме околни здания и дървета. Примерно в „Г-н Х и морето“ кадърът се оживява, само когато опре до онази мисъл, която пиарите на продукцията масовизираха: „…ще представи с хумор малките и големите лъжи в живота, фалша в човешките отношения и щастието от това да свалиш маската, която носиш“. Останалият живот на персонажите не се вижда, нито с хумор, нито със съчувствие, нито равнодушно, но поне интересно.

Превключването във визията на поведението на другите от екипа на криминалиста Карамазов разширява перспективата на акцията, но и поддържа напрежението и съучастието на зрителя. Неслучайно публиката надмина милион, немислимо повече от зрителите на „Г-н Х и морето“ и „Денят на бащата“. Освен това, сценарият оставя пътеки за бъдещо развитие. При Теодора мяркаме дъщерята и чуваме съветите на майка ѝ, очевидно намеквайки за самотен живот и бъдещи драми.

В сериала участват неамортизирани от тв употреба актьори и това е главното му качество и предимство. А за специалистите привличането на Теодора Духовникова и Карамазов в тв история е вълнуващо и любопитно приключение, което ще разшири познанието за техните способности.

Вижте още: УГРИЗЕНИЯТА НИ ДЪРЖАТ ПРЕД ЕКРАНА

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах