Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Приятно ми е – Люси, човекоподобна

Гугъл празнува 41 години от завръщането на това същество сред хората - 3,2 млн. по-късно

Скулптурна възстановка на Люси, показана в Хюстънския музей на природните науки в Тексас. - Приятно ми е – Люси, човекоподобна

Скулптурна възстановка на Люси, показана в Хюстънския музей на природните науки в Тексас.

41-годишнината от откриването на прословутата Люси беше отбелязана от Гугъл със специален дудъл. Кое обаче е това момиче? „Люси” всъщност е сбирка от фосилизирани кости, които някога са били част от скелета на хоминид от вида Australopithecus afarensis. Тя е живяла в земите на днешна Етиопия преди 3,2 млн. години.

Костите са открити през 1973 г. и са забележително цялостни – 40% от скелета й е непокътнат, вместо само няколко непълни или повредени фосила от тази епоха, на които обикновено палеоантрополозите се натъкват.

Малко след като останките са разкопани, става ясно, че Люси е значима находка, а учените заключават, че тя принадлежи към непознат дотогава човекоподобен вид.

По случай 41-годишнината от откритието ви предлагаме няколко слабо известни факта за този толкова значим за археологията женски австралопитек.

1. Кръстена е на песента на „Бийтълс“ Lucy in the Sky with Diamonds

След като прави откритието, палеоантропологът Доналд Джонсън се прибира в лагера при колегите си. Слага касетка на „Бийтълс“ в касетофона си и когато започва да звучи песента Lucy in the Sky with Diamonds, един от екипа казва, че трябва да нарекат скелета Люси.

„Изведнъж тя се превърна в личност”, казва Джонсън пред Би Би Си.

2. Ходела е изправена

Една от най-важните характеристики на Люси е, че е ходела изправена. Докато изследвали костите й, в частност устройството на коленете и извивката на гръбнака, учените открили, че през по-голямата част от времето Люси е ходела на два крака – удивителна човекоподобна характеристика.

3. Никой не знае как е починала

Малкото улики, които имаме относно смъртта на Люси, по-скоро изключват определени сценарии, отколкото предоставят отговори. Няма много доказателства за следи от зъби по костите й, което предполага, че тя не е убита и изядена. Въпреки това има един белег от зъб на хищник в горната част на лявата й срамна кост. Не е ясно обаче дали тя е била захапана преди или след смъртта си.

Пълният набор кости на Люси, открити от палеоантрополога Доналд Джонсън през 1973 г.

Пълният набор кости на Люси, открити от палеоантрополога Доналд Джонсън през 1973 г.

4. Люси все още живее в Етиопия

Костите на Люси се съхраняват далеч от хорските очи в специално изработен сейф в Националния музей на Етиопия в столицата Адис Абеба, недалеч от мястото, където са били открити. Посетителите могат да видят само гипсово копие на скелета й. Истинските кости обаче са показвани из САЩ на турне в периода 2007 – 2013 г. въпреки опасенията, че може да бъдат повредени при транспортирането. Гипсови отливки на скелета на Люси са пръснати навсякъде из света.

5. Била е доста дребна

Хоминидите от вида Australopithecus afarensis може и да са ходели изправени и донякъде да са напомняли на съвременните хора, но са били далеч по-дребни от нас. Люси е починала млада, но вече е била напълно развит индивид. Била е висока едва 1,1 метра и е тежала нищожните 29 килограма.

Гипсова отливка на Люси в Националния музей на Етиопия. В бяло са показани откритите фрагменти от скелета й.

Гипсова отливка на Люси в Националния музей на Етиопия. В бяло са показани откритите фрагменти от скелета й.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90