Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Приятно ми е, Малката госпожица Моцарт (видео)

Още 8-годишна, Алма Дойчер сънува цяла композиция от вариации за пиано

Моцарт, Шуберт и Чайковски вдъхновяват малкото момиче. - Приятно ми е, Малката госпожица Моцарт (видео)

Моцарт, Шуберт и Чайковски вдъхновяват малкото момиче.

Алма Дойчер е композитор на сонати за пиано и цигулка, струнни квартети и опера. Освен това свири виртуозно на цигулка и пиано. Алма всъщност съвсем наскоро е навършила 10 години, а крехката ѝ възраст и музикалните постижения вече са накарали наблюдателите да я нарекат Малката Мис Моцарт. И то не само предвид изключителния ѝ талант, но и заради източниците ѝ на вдъхновение – „Моцарт, Шуберт и Чайковски, композиторите на най-красивите мелодии, писани някога“.

Алма живее с родителите си в Доркинг, графство Съри в Англия. Страстта й по музиката започва от детска цигулка-играчка, която баща й Гай й купува за третия й рожден ден. Детето е толкова увлечено по инструмента, че родителите й намират учител. След година малката Алма вече свири сонатите на Хендел.

Бащата на Алма разказва, че тя е пеела още преди да проходи. В канала ѝ в YouTube пък често се четат коментари като „Ти ще промениш света“ или „думата „гений“ е жалко неадекватна… Целият ми живот се промени като те слушам, светогледът ми вече е друг“.

Композициите на малката англичанка, изпълнени с очарование, често идват нечакани, но напълно завършени. „Дори когато опитвам да правя нещо друго, когато хората ми говорят за коренно различни неща, аз имам тези красиви мелодии в ума си – казва тя пред ВВС. – Понякога може да е пеещ човешки глас, друг път пиано или цигулка.“

Преди две години, посред нощ, цяла композиция от вариации за пиано се родила в главата ѝ. „Събудих се и не исках да губя мелодиите, затова взех тетрадката си и ги записах. Отне ми почти три часа. Родителите ми не можеха да разберат защото на сутринта бях толкова уморена и не исках да ставам“, обяснява момиченцето.

Малката Алма създава и кратка опера, базирана на разказа на Нийл Геймън The Sweeper of Dreams. Творбата беше представена на конкурс към Английската национална опера и получи висока оценка от специалистите, но не намери място на финала.

Насладете се на част от концерт за цигулка, композиран от Алма Дойчер. Той е под диригентството на Марцио Конти, в изпълнение на Филхармонията на Овиедо. Солист е самата Алма.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС