Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Приземяване на летящото куче

Фондация организира протест срещу тричането

Както би казал Тери Пратчет, бродиловчани не осъзнават, че участват в крайно груба форма на естествен отбор. Един ден кучетата ще се научат да летят. Снимка: „Лъки Хънт“ - Приземяване на летящото куче

Както би казал Тери Пратчет, бродиловчани не осъзнават, че участват в крайно груба форма на естествен отбор. Един ден кучетата ще се научат да летят. Снимка: „Лъки Хънт“

Протест срещу тричането на кучета – традиция в бургаското село Бродилово – организира Фондация „Лъки Хънт“. Според тях древният обичай, провеждан в началото на Великденските пости, е един от най-важните проблеми пред съвременното българско общество. Затова Светлана Хънт кани всички желаещи да се включат в акцията по прекъсване на жестокия обред на 27 февруари.

Екзотичният ритуал е масово разпространен из землището на Бродилово, а може би и из още няколко по-малко известни населени места в Югоизточна България. Но Бродилово е най-популярно като стартова площадка за полет на домашните любимци. Както би казал Пратчет, бродиловчани не осъзнават, че участват в крайно груба форма на естествен отбор. Един ден кучетата ще се научат да летят.

Дотогава обаче срещу тяхното мятане във въздуха ще стои фондацията, поставила си за цел изкореняването на варварския остатък от някогашните прабългарски или може би дори тракийски жертвоприношения на животни. Не е ясно дали г-жа Хънт и нейната фондация имат нещо против традиционното предколедно клане на свиня (основен източник не само на полезни протеини, но и незабравимо преживяване за всички участници – освен за свинята, разбира се), но е възможно след окончателния разгром на бродиловското тричане „Лъки Хънт” да се обърне срещу други свирепи привички на населението в различни кътчета на България.

Според Светлана Хънт един приемлив вариант за съвместяване на местната традиция с необходимата в днешно време хуманност би било хвърлянето във вода не на истинско животно, а на кукла с формата на куче. Възможно е идеята за такова заместване да е почерпана от японския обичай при погребение на важна личност вместо истинските слуги в гробницата да се оставят кукли, наречени „ханива”. Но не е изключено природозащитни организации да се възпротивят срещу замърсяването на водни басейни с кукли – които, за разлика от живото куче, трудно могат сами да изплуват на брега.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах