Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Призив към Гугъл, Мета, Туитър, Ютюб…: Не оставяйте Путин да изключи Русия от останалия свят

В страната са унищожени всички независими медии, не оставяйте 140 млн. граждани „насаме със своя президент“, апелират „Репортери без граници” и журналисти

Изричната си подкрепа за създаване на „Инженери против диктатурата“ е изразил и журналистът Дмитрий Муратов, носител на Нобелова награда за мир. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Призив към Гугъл, Мета, Туитър, Ютюб…: Не оставяйте Путин да изключи Русия от останалия свят

Изричната си подкрепа за създаване на „Инженери против диктатурата“ е изразил и журналистът Дмитрий Муратов, носител на Нобелова награда за мир. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Призив да се предотврати изключването на Русия от интернет отправят към световните високотехнологични компании (така наречените Big Tech) организацията „Репортери без граници“, руските независими медии и журналисти, съобщава сайтът „Медуза“. Инициативата е подкрепена и от лауреата на Нобелова награда за мир, журналист и главен редактор на „Новая газета“ Дмитрий Муратов.

В писмото си независимите журналисти се обръщат към генералните директори Тим Кук (Apple), Павел Дуров (Telegram), Нийл Моън (YouTube), Илон Мъск (Twitter), Сатя Надела (Microsoft), Сундар Пичай (Google), Райън Рослански (LinkedIn) и Марк Зукърбърг (Meta). Настояват да се създаде работна група „Инженери против диктатурата“, която да изработи решения за предотвратяване на изключването на Русия от останалия свят.

Руските власти се готвят за преизбирането на Владимир Путин през 2024 г. – се казва в писмото. – Те ще бъдат все по-нетърпими към всякакви изказвания, противоречащи на официалната версия на Кремъл. В страната са унищожени всички независими медии. Повечето от независимите журналисти бяха принудени да емигрират. В резултат на приемане на закони, насочени против медиите, журналисти и други граждани получават сурови присъди – като 15 години затвор за „дезинформация“ за руските въоръжени сили.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. повечето от големите интернет ресурси като Фейсбук и Инстаграм бяха забранени в руския сегмент на мрежата. Само две големи платформи засега частично са избегнали чистката – Телеграм и Ютюб. Това са единствените информационни пространства, останали на разположение на руските журналисти, които се опитват да информират съгражданите си за реалността на войната, която води от тяхно име Владимир Путин. И тъй като предизборният период наближава, имаме сериозни основания да подозираме, че още тази есен Ютюб и Телеграм може да се окажат изцяло блокирани в Русия, което ще превърне повече от 140 милиона души в заложници на държавната пропагандна машина“.

Журналистите заявяват още, че не искат да се окажат в епоха на нова Студена война и според тях е нужно спешно да се възстанови включването на руските граждани към разнообразна информация и към останалия свят, каквато е същността на интернет.

Основните интернет ресурси, които се намират в зоната на вашата отговорност, са главните участници в тази мисия – социалните мрежи, търсачките и магазините за приложения са вратата, водеща към света на отворената информация. Необходимо е да се върне достъпът до тях. Иначе гражданите на Русия ще останат заключени в тъмнината насаме със своя президент. Вече съществуват технически решения за това вашите услуги да се върнат или да останат достъпни в Русия. Групата „Инженери против диктатурата“ може да ги развие.“

В писмото се предлагат и конкретни технологични решения, които ще ограничат възможността на Кремъл да изключи ресурсите.

Призоваваме най-големите технологични компании да се присъединят към нас в усилията ни да предотвратим блокирането на водещите социални платформи в Русия и да защитим гражданските права на хората в целия свят“, казват журналистите, като добавят, че „путинската пропаганда не трябва да получи монопол върху информирането на руснаците“.

Под писмото са се подписали Кристоф Делоар от „Репортери без граници“, издателите и главните редактори на медии като „Медуза“, „Дъжд“, „Медиазона“, „Верстка“, „Ехо“, „ОВД-инфо“ (които бяха блокирани в Русия изцяло днес) и много други. Подписали са се и общественици от „Мемориал“, „Център за защита на правата на медиите“, „Общество за защита на интернет“, Център „Сахаров“ и др. Изричната си подкрепа е изразил и журналистът Дмитрий Муратов, носител на Нобелова награда за мир.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90