POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Призив от Джеръми Айрънс: Да спасим водата, която пием, от пластмасата!

Екоактивисти предлагат музикалните фестивали у нас да станат „събития без боклук“, като се употребяват чаши за многократна употреба

Джеръми Айрънс в кадър от документалния филм „Бунище Земя“ - Призив от Джеръми Айрънс: Да спасим водата, която пием, от пластмасата!

Джеръми Айрънс в кадър от документалния филм „Бунище Земя“

Вероятно сте попадали в интернет на видеа със спасяването на костенурки, делфини, китове и прочие водни обитатели, оплетени до задушаване в човешки отпадъци. В България водните басейни също са задръстени с боклука, изхвърлян лекомислено по бреговете на езера, язовири и морето. Две от най-големите екологични организации в България – „Грийнпийс“ и „За Земята“ – стартират кампания за намаляване на отпадъците във водните басейни. Началото е в Деня на водата – 22 март, а мотото на инициативата гласи: „Морето не е за една ваканция“. В глобален мащаб начинанието е подкрепено от актьора Джеръми Айрънс.

Кампанията ще се проведе у нас за трета поредна година и е част от всеобща инициатива за намаляване на пластмасата в океаните, подета от най-големите международни организации, сред които „Грийнпийс“, „Приятели на Земята“ и „Европейската мрежа за нулеви отпадъци“.

Основната цел на екоактивистите е да насочат общественото внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси, което да доведе до по-отговорно отношение към отпадъците. А това неминуемо ще подобри състоянието на водните басейни и качеството на живот на хората. Прекомерната употреба на еднократни пластмасови изделия в последните десетилетия е довела до силно замърсяване на водоемите, моретата и океаните по цял свят с  т. нар. пластмасов смог. Тези частици във водните басейни навлизат в хранителната верига на морските животни и заплашват не само тях, но и здравето на хората, които след това ги консумират.

Почистването на замърсени плажове, речни дерета и язовири само временно намалява проблема – трайно решение трябва да се търси в премахването на причините за него. Най-големите „виновници“ за пластмасовото замърсяване са чаши и бутилки, както и торбички, вилици, чинийки, опаковки и други еднократни изделия.

Животинският свят често страда от замърсяването, причинено от човека.

Кампанията „Морето не е за една ваканция“ у нас бе подкрепена и от Европейската мрежа за нулеви отпадъци (Zero Waste Europe) – движение за цялостно намаляване на отпадъците, в което членува и българската екоорганизация „За Земята”. Идеята за нулеви отпадъци доби голяма популярност, след като актьорът Джеръми Айрънс застана зад нея. Той обиколи света и засне документалния филм „Бунище Земя“ (Trashed), който накара милиони хора на планетата да се замислят за своя отпечатък върху природата.

„Бих искал хората да лобират пред своите политици за приемането на закони, които да намаляват отпадъците и да регулират производството на опаковки, особено пластмасовите, които съдържат скрити токсини, и най-вече тези опаковки, които се използват за пакетиране на храна и бутилирана вода”, споделя актьорът пред „Гардиън“.

Затова в следващите месеци българските екоактивисти от „Грийнпийс“ и „За Земята“ ще представят пред обществото проблемите, свързани със замърсяването на околната среда чрез няколко кампании и ще предложат идеи за разрешаването им. Акцентът тази година ще бъде върху чистата вода и храна, която хората употребяват – да не използваме пластмаса, когато се храним и пием, най-вече тази за еднократна употреба – чашки, кутии, прибори, торби.

Костенурка изследва найлонов плик, но може да стане негова жертва.

Природозащитниците ще агитират организаторите на различни фестивали из цялата страна, където най-често се предлагат пластмасови чаши и чинии, да правят събития без боклук. Организаторите ще получат насоки за провеждане на мероприятията, например с чаши за многократна употреба, предоставяни срещу възстановим депозит.

Припомняме ви популярно видео със спасяването на водна костенурка от чувал:

https://youtu.be/pTd0vtlX6k8

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС