Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Призив в Германия да се събарят и новите стени: на гнева, омразата и мълчанието

В Берлин празнуваха падането на Стената със симфоничен концерт, денс купон с диджей и заря (снимки)

Зарята над Бранденбургската врата  в Берлин, където на 9 ноември се проведе кулминацията на празненствата за 30-годишнината от падането на Берлинската стена. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Призив в Германия да се събарят и новите стени: на гнева, омразата и мълчанието

Зарята над Бранденбургската врата в Берлин, където на 9 ноември се проведе кулминацията на празненствата за 30-годишнината от падането на Берлинската стена. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Годишнината от премахването на границата, разделяла няколко десетилетия Германия и нейният народ, бе отпразнувана в цялата страна. През миналата седмица в много райони и паметни места в града се проведоха различни по вид и форма чествания на събитието – например на пл. „Александерплац”, където на 4 ноември 1989 г. над половин милион души протестираха срещу управляващия режим в ГДР. Или пред бившата централа на „Щази“, която в онези дни бе мирно „превзета” от обикновени източногермански граждани.

Кулминацията дойде в Берлин в събота вечерта на площада пред Бранденбургската врата с тържествен концерт и заря по случай 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена, посетени от десетки хиляди граждани и гости на столицата, въпреки неблагоприятното време, съобщава „Дойче Веле”.

Десетки хиляди присъстваха на празничния концерт пред Бранденбургската врата. Снимка: ЕПА/БГНЕС

На сцената отначало свиреше оркестър, дирижиран от музикалния директор на Берлинската държавна опера Даниел Баренбойм, по-късно саундтрака на празника осигури известният диджей и пионер на техно музиката УестБам. Германският канцлер Ангела Меркел и президентът Франк-Валтер Щайнмайер също присъстваха на тържеството, съобщава „Дойче Веле”.

Даниел Баренбойм дирижира концерта за 30-годишнината от обединението на Германия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В словото си пред публиката президентът отбеляза, че в живота на гражданите на страната напоследък се издигат „нови стени“ и призова за събарянето им.

„В нашата страна се появиха нови стени. Стени на разочарованието, стени на гнева и омразата, стени на мълчанието и отчуждението. Тези стени са невидими, но те все още разделят нашата страна и пречат на нашата сплотеност”, каза Щайнмайер.

Геманският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова да разрушаваме и невидимите нови стени, които ни разделят. Снимка: ЕПА/БГНЕС

По-рано през деня Щайнмайер с колегите си президенти на четири източноевропейски страни – Унгария, Полша, Словакия и Чехия – пристигнаха заедно в микробус на „Бернауер щрасе” (където част от Стената е запазена като мемориал). Без никаква помпозност и тържествени речи петимата президенти оставиха на стената няколко рози.

Една бивша правозащитничка припомни как много граждани на ГДР са нямали търпение да остареят – защото след като навършат 65 години и се пенсионират, са получавали разрешение да посещават роднините си в Западна Германия и Западен Берлин.

„Без мъжеството и волята за свобода на поляците и унгарците, на чехите и словаците, не биха били възможни нито мирните революции в Източна Европа, нито обединението на Германия”, каза Щайнмайер при откриването на територията на мемориала на паметник, посветен на приноса на тези четири държави в премахването на Желязната завеса и обединението на Европа.

По-късно на вечерята в чест на гостите си в двореца Белвю държавният глава отбеляза и ролята на Вашингтон и Москва:

„Без голямата подкрепа от Вашингтон, но и без смелите и човешки решения на Михаил Горбачов, историята нямаше да извърви този щастлив и спокоен път – каза Щайнмайер. – Не сме забравили това и няма да го забравим.”

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90