Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Призив за оставка на Боил Банов

Поздравлението от министъра на културата към Криско е акт на неуважение към българските творци, пише в отворено писмо музикантът Мартин Кърнолски

Постъпката на министъра е „акт на неуважение към работата на българските творци“, пише Мартин Кърнолски в открито писмо.  - Призив за оставка на Боил Банов

Постъпката на министъра е „акт на неуважение към работата на българските творци“, пише Мартин Кърнолски в открито писмо.

Боил Банов няма и десет дни на поста министър на културата, но вече се появиха призиви за оставката му. След поздравлението от институцията към рапъра Криско за рождения му ден на 11 май, музикантът, композитор и доктор по театрални науки Мартин Кърнолски изпрати открито писмо до Банов, в което го призовава да подаде оставката си.

Кърнолски заявява, че постъпката на министъра е „акт на неуважение към работата на българските творци“ и че с него Боил Банов ясно е показал „отношението си към културата в България и посоката, която ще следвате в предстоящото си управление“.

Той посочва още, че със своите действия, и заедно с много други свои колеги, защитава крепостта „Българска култура“, докато Криско е извън тази крепост и „всячески се опитва да я разруши“.

Предлагаме ви пълния текст от писмото на Мартин Кърнолски.

Уважаеми господин Министър,

С цялото си уважение и зачитане на правото Ви като човек да изпратите поздравление до когото си искате и по какъвто повод прецените, смятам за нужно да се обърна къв Вас с настоящото, тъй като съм силно възмутен от поведението Ви като министър на културата на Р България!

Пиша Ви в качеството си на български академичен музикант трето поколение. Обръщам се към Вас като човек, който уважава достиженията на всеки един професионалист и не на последно място в качеството си на зрител и ценител на културата и изкуството.

Г-н Министър, бих искал да ми отговорите на един въпрос: Вие наистина ли нямахте друго средство освен Уикипедия, за да разберете имената на заслужилите български творци, които са родени на 11-ти май и ако ДА, изпратихте ли подобно писмо на г-н Любомир Стойков например, а ако НЕ, кому другиму изпратихте подобно писмо?

Г-н Банов, настоявам да си подадете оставката като Министър на културата!

Отправям това си искане публично, защото с този си акт на неуважение към работата на българските творци Вие показахте ясно отношението си към културата в България и посоката, която ще следвате в предстоящото си управление.

С този свой акт Вие принизихте ролята на такива писма като акт  на уважение към труда и приноса на твореца в развитието на културата. (Поне аз, ако получа такова поздравление от Вас в качеството Ви на министър на културата, ще се почувствам така.)

Без да омаловажавам бизнес постиженията на г-н Кристиан Талев – Криско, и отбелязвайки това, че не дипломата създава култура, смятам, че ние сме от двете страни на отбранителната стена на крепостта Българска култура. Аз вярвам, че с действията си се намирам вътре и я защитавам заедно с много други мои колеги, но той, Кристиан Талев – Криско е извън тази крепост и всячески се опитва да я разруши и той не е единствен!

Г-н Министър, вярвам, че ще разберете тревогата ми, и ако сте загрижен за българската култура и отговорен за действията си, то Вие следва да си подадете оставката незабавно!

Надявам се да вземете правилното решение!

Д-р Мартин Кърнолски

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg