Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Призив за подкрепа за Морфов от „малка група български интелектуалци”

Бойко Богданов започва инициатива „Защити другарчето си” заради ситуацията в Народния театър

Режисьорът Александър Морфов. Снимка: Румен Добрев/Архив на „Площад Славейков“ - Призив за подкрепа за Морфов от „малка група български интелектуалци”

Режисьорът Александър Морфов. Снимка: Румен Добрев/Архив на „Площад Славейков“

Подкрепа за Александър Морфов от името на „малка група български интелектуалци“ обяви в писмо до „Площад Славейков“ театралният режисьор Бойко Богданов. Тезата, зад която застават той и очакваните му съмишленици, гласи: „Политиката няма място в културата“. Причината за призива е протестът на Морфов срещу присъствието на Велислава Кръстева, бивш пиар на ДПС, в Народния театър.

АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ: АЗ СЪМ ИЗВЪРШИТЕЛЯТ. ИМАМ НЕИСТОВА НЕТЪРПИМОСТ КЪМ ХОРА БЕЗ МОРАЛ

Народният театър на нашата малка, но вековна България, е национален културен институт, чиято задача и роля в обществото е да въздига хората в морален и човешки план, далече от политическите пристрастия и взаимозависимости“, се казва в писмото.

„Защити другарчето си“ – така нарича своята инициатива режисьорът и призовава всички да го направят, защото „ако си нямате другарче, и вас скоро ще ви… няма“.

Ето текстът на писмото, изпратено от Бойко Богданов:

Ние, малка група български интелектуалци, в епоха на тежка криза на моралните и професионални ценности в нашата страна България, казваме: „Защити другарчето си, когато неговата теза е правдива и човекосъобразна“. И затова ние защищаваме другарчето си Сашо Морфов в неговата правдива и човекосъобразна теза: „Политиката няма място в културата“. Културата има за предназначение да въздига човека в духовни висоти, а не да го коалира с временни несъществености. Народният театър на нашата малка, но вековна България, е национален културен институт, чиято задача и роля в обществото е да въздига хората в морален и човешки план, далече от политическите пристрастия и взаимозависимости.

Ние заставаме зад нашето другарче, режисьора Александър Морфов, и неговото въжделение. Застанете и вие, защото ако си нямате другарче, и вас скоро ще ви… няма.

Бойко Богданов“

Всичко по темата МОРФОВ, НАДРАСКАНАТА ВРАТА И ДПС В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg