Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Призив за сваляне на паметник на Колумб

Каталунски общински съветници не искат Барселона да чества „колониалното наследство на откривателя“

60-метровият мемориал с бронзова статуя на Колумб, който сочи към морето, е част от бреговата линия на Барселона от 1888 г.  - Призив за сваляне на паметник на Колумб

60-метровият мемориал с бронзова статуя на Колумб, който сочи към морето, е част от бреговата линия на Барселона от 1888 г.

Призивите за бутане на паметници – по естетически или морални причини – са честа практика в България, но далеч не се ограничават само до нашата страна или Източния блок. Последният пример за това идва от Барселона, където група антикапиталистки общински съветници настояват за демонтаж на статуя на Христофор Колумб, която се издига повече от век. Според тях градът не бива да чества колониалното наследство на откривателя.

60-метровият мемориал с бронзова статуя на Колумб, който сочи към морето, е част от бреговата линия на Барселона от 1888 г. Основата на монумента отдава почит към патроните на Колумб, крал Фердинанд и кралица Изабела.

Пред градския съвет от петък трима общинари от CUP, лявата партия, настроена за независимост на Каталуния, са предложили статуята да бъде свалена, заедно с „всички декорации от основата на колоната, които величаят завоеванието на Америка и нейното „музеифициране“ чрез историческа интерпретация“, предава „Гардиън“.

Далеч по-уместен, твърдят вносителите, би бил мемориал, отразяващ „американската съпротива срещу империализма, потисничество и афро-американската сегрегация“.

Но изображението на Колумб не е единственият монумент, попаднал на мушката на антикапиталистите – те настояват и за премахването на паметник на търговеца и робовладелец Антонио Лопез, маркиз на Комияс, поставен пред пощенска станция. На негово място, предлага се, може да има мемориал в памет на жертвите на търговията с роби.

Желанията на общинарите не се ограничават само до статуите. Освен да премахнат испанските знамена от общинските сгради в Барселона, те настояват и за това 12 октомври – национален празник, в който Испания чества акостирането на Колумб в Америките – да бъде обикновен работен ден.

По думите им датата не просто маркира „нетърпим акт на колониализъм и империализъм“, но също и „геноцида на коренното американско население от конкистадорите и агресивния испански национализъм срещу всички народи, които е потискал и все още потиска“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах