Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Призиви да се махне Джон Уейн от името на летище заради расистки възгледи

Причината - интервю от 1971 г. в „Плейбой“ с хомофобия и коментари за бялото превъзходство

Джон Уейн е Итън Едуардс във филма „Следотърсачите“ (1956) на режисьора Джон Форд.  - Призиви да се махне Джон Уейн от името на летище заради расистки възгледи

Джон Уейн е Итън Едуардс във филма „Следотърсачите“ (1956) на режисьора Джон Форд.

Демократическата партия в Ориндж Каунти, Калифорния, поиска в официално изявление летище „Джон Уейн“ да бъде преименувано и статуята на актьора пред него да бъде премахната. Демократите критикуват Уейн за „възгледите му за бялото превъзходство и против ЛГБТ общността и коренното население“. От Републиканската партия защитиха Джон Уейн. Искането на демократите идва след месец антирасистки протести в САЩ и Европа.

Представители на Демократическата партия в щата Калифорния излязоха с официално изявление, в което искат името и статуята на американския актьор Джон Уейн да бъдат премахнати от летището в Ориндж Каунти. Те призовават да бъде върнато старото му име – летище „Ориндж Каунти“.

„Имаше многобройни призиви за премахването на името на Джон Уейн от летището заради възгледите на Уейн за бялото превъзходство и против ЛГБТ общността и коренното население“, се казва в изявлението на Демократическата партия.

Обвиненията в расизъм и дискриминация те основават главно на интервю, което актьорът дава за списание „Плейбой“ през 1971 година. Пред изданието той казва:

„Мнозина чернокожи таят негодувание и вероятно с право. Но не можем изведнъж да паднем на колене и да предадем всичко на властта на чернокожите. Вярвам в бялото превъзходство докато чернокожите не се образоват в отговорност. Не вярвам в предоставянето на авторитет, съдебна власт или ръководни позиции на безотговорни хора“.  

Уейн също така използва обидна дума за представители на хомосексуалната общност и дава оценка за индианското коренно население:

„Не мисля, че сме сгрешили, когато сме взели тази велика страна от тях. Нашата така наречена кражба е била просто въпрос на оцеляване. Имало е много хора, които са се нуждаели от нова земя, а индианците егоистично са опитвали да я задържат за себе си. Сигурен съм, че е имало неравенство. Но не може да бъдем обвинявани днес за нещо, което е станало в тази страна преди сто години“.

Демократическата партия осъжда расистките и фанатичните изказвания на Джон Уейн“, се казва в изявлението от 26-и юни. Демократите допълват, че Ориндж Каунти в момента е регион с разнообразно население и че „расистките символи оставят трайни физически и психологически травми и стрес особено за общностите от чернокожи, цветнокожи, и други потиснати групи“.

Няколко дни по-късно представители на Републиканската партия излязоха с изявление в отговор на искането за смяна на името на летището и премахване на статуята пред него:

Управата [на летището] трябва да отхвърли тези призиви за премахване на наследството на Джон Уейн“.

Републиканците също осъждат думите на Уейн в интервюто от 1971-а, но коментират още:

Най-лесно ще подсигурим свободата си, като държим историята си пред нас: първо, като почетем тези, чиито страдания са направили днешната ни свобода възможна, и второ, като се учим от грешките им. Няма перфектни хора, но има много, на които дължим благодарност въпреки несъвършенствата им“.

В изявлението те припомнят и приноса на Джон Уейн като актьор, продуцент и филантроп.

Президентът Доналд Тръмп също изказа мнение по въпроса чрез публикация в „Туитър“. Той определи искането на демократите за смяна на името на летището за „невероятна глупост“.

Демократическата партия в Ориндж Каунти публикува допълнително изявление на 30 юни, в което продължава да защитава тезата си.

„Важният въпрос, който трябва да си зададем, е следният: ако някое почетно име вече не е отражение на идеалите и ценностите ни, защо да не го сменим?“, се казва в текста му.

Джон Уейн (1907-1979) е една от най-известните личности в историята на американското кино, участвал е в множество неми и звукови филми като „Дилижансът“ (1939), „Червената река“ (1948), „Следотърсачите“ (1956) и други. През 1979 г. след смъртта на звездата летището „Ориндж Каунти“ е преименувано на „Джон Уейн“. През 1980 година актьорът посмъртно е награден с Президентския медал на свободата от тогавашния президент Джими Картър.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90