Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Признание от МВР: Димитър Кенаров е бил неправомерно задържан на протестите през 2020 г.

Ведомството с нова версия за случая след нова вътрешна проверка

Кенаров, журналист на свободна практика,  сигнализира, че е бил подложен на побой от полицията в нощта на 2 срещу 3 септември 2020 г. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Признание от МВР: Димитър Кенаров е бил неправомерно задържан на протестите през 2020 г.

Кенаров, журналист на свободна практика, сигнализира, че е бил подложен на побой от полицията в нощта на 2 срещу 3 септември 2020 г. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Повече от година след сблъсъците на протестиращи с полицаи по време на антиправителствените протести в центъра на София, МВР призна, че срещу журналиста Димитър Кенаров е упражнено неправомерно насилие. Кенаров, журналист на свободна практика, чиито текстове са публикувани в „Ню Йорк Таймс“, „Атлантик“, „Ню Йоркър“, сигнализира, че е бил подложен на побой от полицията в нощта на 2 срещу 3 септември 2020 г. След като от вътрешно министерство многократно отрекоха да има „пребит журналист“, Кенаров заведе дело.

Признанието е направено в писмо от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, изпратено до българския клон на Асоциацията на европейските журналисти и Антикорупционния фонд. От него става ясно, че през юни 2021 г. е била проведена нова вътрешна проверка по случая, която констатирала „данни за множество нарушения на служебната дисциплина от ръководни и други служители на СДВР и ОДМВР Пловдив, които са предоставени на компетентните дисциплинарни наказващи органи“. Материалите са били изпратени до Софийска районна прокуратура.

„Безспорно е установено, че по време на задържането на Кенаров служителите използват физическа сила и помощни средства – белезници, което не е документирано от тях по надлежния ред – се казва в писмото от вътрешното министерство. – Заповед за задържането на Димитър Кенаров не е издадена, и в тази връзка не му е осигурена възможност да се възползва от правата на задържано лице.“

Писмото от МВР идва скоро, след като вестник „Сега“ съобщи, че Софийската апелативна прокуратура е потвърдила отказа на прокурор Юлиан Лефтеров от Софийска градска прокуратура да разследва действията на служителите на МВР срещу Кенаров, отбелязват от Антикорупционния фонд.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

В публикацията си организацията призовава прокуратурата да публикува постановлението на Софийска апелативна прокуратура, с което е потвърдила отказа да разследва действията на полицаите срещу Димитър Кенаров и да вземе предвид изводите на новата проверка на МВР. Повторната проверка на случая е установила, че полицаите са задържали физически Кенаров, и оборва твърдението на ведомството, че журналистът е бил „поканен за разпит“.

Казусът с Димитър Кенаров е регистриран на платформата на Съвета на Европа, на която се регистрират случаи на нападения над журналисти. Случаят бе споменат и в доклада на „Репортери без граници“ като една от възможните причини страната ни да се намира на 112-о място в света по свобода на медиите.

Междувременно съдебната сага на Кенаров срещу вътрешното министерство продължава, следващото заседание е на 6 октомври.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах