Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Призови я с нейното име

Да бъдем мъдри, да вярваме, да се надяваме и да обичаме!

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Призови я с нейното име

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Свята и обикновена, блестяща и порутена, съвременна и древна, днес столицата ни празнува своето име. Сердонполис, Улпия Сердика, Средец, Триадица, градът започва да се споменава с името София през XIV в. Кръстен е на църквата „Света София“, най-бележитото място по онова време в града. След кратък спор след Освобождението дали да не се върне старото Средец, Временното руско управление му оставя името София.

В православното християнство София е жена, превърнала се в символ на мъдростта – тя загинала във втората половина на I в. Римската империя, тъй като открито изповядвала религиозната си почит към Христос. Обявена е за мъченица, заедно с трите си дъщери Вяра, Надежда и Любов – също станали жертва на гонения и мъчения от римляните.

И въпреки че името на днешната столица е дадено през XIV в., датата 17 септември е посочена като официален празник на града чак през 1992 г.

Тази година Столична община отново ще отбележи празника с вход свободен до някои от знаковите си културни институции. Безплатен ще бъде достъпът в Градската художествена галерия, в Музея за история на София, парка „Врана“ и Зоологическата градина.

Вижте още: МУЗЕИТЕ НА СОФИЯ С ВХОД СВОБОДЕН ЗА ПРАЗНИКА НА СТОЛИЦАТА

Официалната част на празника ще е от 10,30 ч., когато ще бъде извършен тържествен водосвет пред църквата „Света София“ и ще се издигне знамето на града.

Честит празник, софиянци!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg