Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Призраците в изоставени села из Тревненския балкан

Изложба с кадри и звуци от къщи, погълнати от природата (снимки)

Останки от минал живот. Снимка: Мирян Колев - Призраците в изоставени села из Тревненския балкан

Останки от минал живот. Снимка: Мирян Колев

Духовете на миналото и неумолимият ход на природата и времето са уловени в нова изложба, открита преди дни в галерия „Казаков“ в Трявна. „Призрачни села“ представя 30 фотографии на музиканта Мирян Колев и аудио албум, създаден от звуци, записани в изоставени села в Тревненския балкан. 

Проектът на Колев започва с пътувне из обезлюдени места и останките на минало, бавно поглъщано от природата. Всички села, които авторът документира, имат общи белези – отдалечени от пътя, отдалечени и от човешкото присъствие, обитавани от растения, обладани от сезони, ветрове и дъждове, и все по-малко доказателства за кипял някога живот.

Снимка: Мирян Колев

Снимка: Мирян Колев

Снимка: Мирян Колев

Снимка: Мирян Колев

Мирян Колев запечатва във фотографии следите от човешко обитание – семейни спомени, изоставени като че ли набързо, постлани легла, на които едва ли някой ще легне отново, обрасли с мъх стълбища, недокосвани с години от човешки крак… Музиката допълва атмосферата в галерията и провокира въображението.

Снимка: Мирян Колев

Снимка: Мирян Колев

Ако проектът поставя въпроси, то те не са назидателни, отбелязва кураторката на изложбата Христина Барева –  за нас, хората, може да се каже, че това е пандемия на изчезването, но за природата това е напълно естествен процес и част от нейния кръговрат.

Мирян Колев е творец с многогодишна практика и интереси в сферата на експерименталната, електроакустична, ембиънт музика и саунд арт. Зад гърба си има единайсет самостоятелни албума, част от личния му проект E.U.E.R.P.I., както и участия в множество компилации. С български и международни артисти е част от артистични проекти, свързани с пърформанс, видео, танц. От 2012 г. насам е композирал, импровизирал и изпълнявал на живо музика в България, Норвегия, Южна Корея, Монголия, Сърбия, Румъния, Чехия, Германия, Австрия, Литва, Латвия, Естония, Ирландия, Полша, Унгария и други страни. След като завършва образованието си по джаз китара, започва да експериментира със звука, като използва софтуерни ефекти и добавя звуци от нетрадиционни инструменти и предмети. От няколко години насам използва звуци от околната среда и разширява измеренията на артистичното си амплоа, като интегрира фотография в своите проекти.

Снимка: Мирян Колев

Снимка: Мирян Колев

Снимка: Мирян Колев

Снимка: Мирян Колев

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90