Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Проблем, с който всички живеем

"Проблем, с който всички ние трябва да живеем", Норман Рокуел, 1964 - Проблем, с който всички живеем

"Проблем, с който всички ние трябва да живеем", Норман Рокуел, 1964

Преди 50 години големият американски художник Норман Рокуел рисува една от най-известните си картини „Проблем, с който всички ние трябва да живеем“. На нея малко тъмнокожо момиче с книжчица под мишница върви уверено напред, охранявано от четирима щатски шерифи.

Картината е по реални събития – на 14 ноември 1960 г., след мощен граждански натиск, 6-годишната Руби Бриджис става първото тъмнокожо дете, което влиза в училище за бели. Въпреки недоволството на расистки настроени родители и организации.

Сещам се за прочутото платно, докато по телевизията тече репортаж от пернишкото село Ковачевци. Преди 70 години в Америка е имало граждански протести, за да могат деца като Руби да ходят във всяко училище. Днес, 15 септември, 2014 г., в България има нелеп селски протест против това деца като Руби да могат да ходят на училище.

Сега селяните от Ковачевци (родното село на Георги Димитров, който е бил и учител, и бежанец) са готови да затворят училището, ако в него влязат деца на бежанци – страх ги било от зарази. Изглежда не осъзнават, че самите те вече са заразени. С нещо по-лошо от варицела или глисти.

Проблем, с който всички ние живеем.

Честит 15 септември!

Руби Бриджис - през лятото на 1960 г. тя става първото чернокожо дете, което постъпва в училище за бели.

Руби Бриджис – през лятото на 1960 г. тя става първото чернокожо дете, което постъпва в училище за бели.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Хайде и утре

kapatovo.bg