Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Проблем в продължението на „Аладин“: бял актьор в главната роля

Гневни реакции в социалните мрежи защо се прави история за единствения бял човек във филма

Актьорът от египетски произход Мена Масуд се оплака, че след ролята на Аладин не е получил нито една покана за прослушване. - Проблем в продължението на „Аладин“: бял актьор в главната роля

Актьорът от египетски произход Мена Масуд се оплака, че след ролята на Аладин не е получил нито една покана за прослушване.

Буря се развихри из социалните мрежи, след като „Дисни“ обяви, че ще снима продължение на „Аладин“ с бял актьор в главната роля. Само преди дни „Холивуд Рипортър“ обяви, че се подготвя още един игрален филм по арабската приказка с Били Магнусен в главната роля. Този път сюжетът е центриран върху принц Андерс, второстепенен герой в основния филм на Гай Ричи, спечелил над $1 милиард.

Въпреки логиката принцът да бъде изигран от рус и синеок бял човек, реакцията на феновете в социалните мрежи е съкрушителна. Първото оплакване дойде от актьора от египетски произход Мена Масуд, изиграл Аладин в игралния проект по анимацията на „Дисни“. В интервю за „Дейли Бийст“ той заяви, че след края на снимките кариерата му е тръгнала надолу и не е получил нито една покана за прослушвания.

Това допълнително подхранва раздразнението на зрителите, които искат „Дисни“ да се вслуша в своя актьор и да се откаже от продължение, съсредоточено върху друг образ от филма.

Ето някои коментари в Туитър:

„Хайде да поговорим за това как „Дисни“ избраха единствения бял човек в „Аладин“, за да направят продължение за него“;

„Аладин“ събра милиард, а те някак успяха да дадат продължението на единствения бял човек“;

„Шегувате ли се? Историята е за араби, а продължението отива при бялото момче. А самият Аладин не може да се добере до прослушване“.

Още миналата година компанията „Дисни“ беше критикувана, че използва бели хора за масовката във филма „Аладин“ на Гай Ричи. Представители на студиото заявиха, че са гримирали стотици бели хора, защото не са успели да намерят достатъчно квалифицирани артисти от арабски произход.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС