Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Проблемът на един балетист с маска в Оперетата

Станислав Стефанов единствен излязъл с медицинска маска на сцената и са му поискани писмени обяснения

„За публиката театърът наистина е едно от най-безопасните места в момента. Но не се повдига въпросът как ще се предпазваме ние, артистите“, казва Станислав Стефанов. Снимка: Стопкадър от Нова тв - Проблемът на един балетист с маска в Оперетата

„За публиката театърът наистина е едно от най-безопасните места в момента. Но не се повдига въпросът как ще се предпазваме ние, артистите“, казва Станислав Стефанов. Снимка: Стопкадър от Нова тв

Балетист от Националния музикален театър очаква наказание за носене на маска по време на представление. Станислав Стефанов излязъл на сцената с медицинска маска и това смутило зрителите, разказва в обширен репортаж Нова телевизия. Сега е привикан да дава обяснения за постъпката си пред ръководството на Оперетата.

Според балетиста, това е отговорност към него самия, семейството му, обществото и колегите.

„За публиката театърът наистина е едно от най-безопасните места в момента. Спазва се изключителна дисциплина, изключителен ред – на влизане, на излизане. Но в същото време не се повдига изобщо въпросът как ще се предпазваме ние, артистите“, казва Стефанов.

Ръководството на Музикалния театър в лицето на директорката Марияна Арсенова смята, че проблемът не е в носенето на маската, а във вида ѝ – медицинска и несъвпадаща с общата естетика на представлението.

„Когато може, участниците са с маски, но когато сцените позволяват разстояние и отделяне на артистите един от друг, тогава са без маски. Могат да бъдат с маски – да, разбира се, че могат да бъдат с маски, когато това не нарушава общата визия на спектакъла. По време на един спектакъл, чието действие исторически е свързано с началото на миналото столетие, въпросният господин е излязъл с бяла медицинска маска, което е предизвикало смут в публиката. За всеки един от спектаклите ние имаме грижата да направим такива маски, че те да не се различават от художествена визия от костюмите, които са в спектакъла“, обяснява Арсенова пред камерата на Нова.

Балетистът твърди, че маските са били предвидени само за първата сцена от концерта, в която танцовите артисти са изпълнявали валс по двойки. За останалите сцени им е било казано, че маските не са необходими, всички останали са ги свалили, а той е избрал да излезе на сцената с лична медицинска маска.

Вече над 400 артисти и хора от екипите на оперите в страната са заразени от Ковид-19, въпреки опитите да бъдат вземани мерки. Според мнозина от работещите в тази сфера е време да бъдат спрени представленията за известно време, за да се ограничи разпространението на инфекцията. Много от оперите в страната затвориха. Софийската опера и Музикалният театър в столицата продължават да изнасят представления пред публика.

Вижте още: ПЕТИЦИЯ: СПАСЕТЕ ОПЕРНИТЕ ПЕВЦИ НА БЪЛГАРИЯ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg