Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Проблемът на музикантите от БНР отложен за наесен

Необходима ли е поправка в закона, за да бъдат увеличени едни заплати?

Петият протест на музикалните състави от БНР за достойно заплащане бе на 4 юни пред Народния театър. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Проблемът на музикантите от БНР отложен за наесен

Петият протест на музикалните състави от БНР за достойно заплащане бе на 4 юни пред Народния театър. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Музикантите от БНР, които стачкуваха за достойно заплащане, засега си остават с обещанията – от ръководството на Радиото и от депутатите от Комисията по култура и медии. Работната група, сформирана още след първия от петте протеста на музикалните състави в края на април, отложи проблема за наесен, след парламентарната ваканция.

На второто си заседание групата реши, че на първо време трябва да се направят промени в Закона за радио и телевизия, които законово да регламентират включването на музикалните състави като част от мисията на БНР и тяхната издръжка.

Работната група видимо не приема за спешен проблема на оркестрантите и хористите от Радиото, след като е взето решение корекцията на заплатите им да стане по бавния начин – първо, като се определи на хартия функцията на музикалните състави в медията, и чак след това бъде определяна тяхната издръжка. Според Закона за радио и телевизия (ЗРТ), БНР трябва да отделя не по-малко от 5% от бюджета си за създаване и изпълнение на български музикални и радиодраматични произведения. Но нито дума няма за наличието на музикалните състави в структурите на Радиото и защо са нужни те на обществото.

Симфоничният оркестър на БНР съществува от 70 години – и въпреки че бе обидно властта в лицето на премиера Бойко Борисов да демонстрира публично съмненията си относно небходимостта да има музикални състави в Радиото – те реално са пропуснати в закона. И покрай протестите се разбра, че обществената медия не успява да убеди държавните мъже колко е важно да поддържа тези състави – и се нуждае от писмени уверения, облечени в закон.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Но не закон е нужен, за да бъдат коригирани заплатите на музикантите н БНР. Заплатите в Операта и Филхармонията не са увеличавани със закон – а по усмотрение на своите директори. Средната заплата на музикантите в БНР е 660 лв., а минималната – 570 лв., която е близо до минималната за страната (510 лв.) и в пъти по-ниска от възнагражденията на колегите им в Софийската филхармония и Софийската опера.

Решението за достойно заплащане на музикантите в Радиото трябва да дойде от техния директор, а не от депутатите. Може би заплатите на музикалните състави са просто основание, за да бъде коригиран бюджетът на медията? Но дори така да бъде, това ще е някаква победа за българската култура. Голямата битка е да бъде убедено обществото, не само премиерът, в смисъла от съществуването на тези състави.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg