Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Проблемът на музикантите от БНР отложен за наесен

Необходима ли е поправка в закона, за да бъдат увеличени едни заплати?

Петият протест на музикалните състави от БНР за достойно заплащане бе на 4 юни пред Народния театър. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Проблемът на музикантите от БНР отложен за наесен

Петият протест на музикалните състави от БНР за достойно заплащане бе на 4 юни пред Народния театър. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Музикантите от БНР, които стачкуваха за достойно заплащане, засега си остават с обещанията – от ръководството на Радиото и от депутатите от Комисията по култура и медии. Работната група, сформирана още след първия от петте протеста на музикалните състави в края на април, отложи проблема за наесен, след парламентарната ваканция.

На второто си заседание групата реши, че на първо време трябва да се направят промени в Закона за радио и телевизия, които законово да регламентират включването на музикалните състави като част от мисията на БНР и тяхната издръжка.

Работната група видимо не приема за спешен проблема на оркестрантите и хористите от Радиото, след като е взето решение корекцията на заплатите им да стане по бавния начин – първо, като се определи на хартия функцията на музикалните състави в медията, и чак след това бъде определяна тяхната издръжка. Според Закона за радио и телевизия (ЗРТ), БНР трябва да отделя не по-малко от 5% от бюджета си за създаване и изпълнение на български музикални и радиодраматични произведения. Но нито дума няма за наличието на музикалните състави в структурите на Радиото и защо са нужни те на обществото.

Симфоничният оркестър на БНР съществува от 70 години – и въпреки че бе обидно властта в лицето на премиера Бойко Борисов да демонстрира публично съмненията си относно небходимостта да има музикални състави в Радиото – те реално са пропуснати в закона. И покрай протестите се разбра, че обществената медия не успява да убеди държавните мъже колко е важно да поддържа тези състави – и се нуждае от писмени уверения, облечени в закон.

Америка за България

Но не закон е нужен, за да бъдат коригирани заплатите на музикантите н БНР. Заплатите в Операта и Филхармонията не са увеличавани със закон – а по усмотрение на своите директори. Средната заплата на музикантите в БНР е 660 лв., а минималната – 570 лв., която е близо до минималната за страната (510 лв.) и в пъти по-ниска от възнагражденията на колегите им в Софийската филхармония и Софийската опера.

Решението за достойно заплащане на музикантите в Радиото трябва да дойде от техния директор, а не от депутатите. Може би заплатите на музикалните състави са просто основание, за да бъде коригиран бюджетът на медията? Но дори така да бъде, това ще е някаква победа за българската култура. Голямата битка е да бъде убедено обществото, не само премиерът, в смисъла от съществуването на тези състави.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3