Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Проблемът преди избори: как да си произведем българи

Кампанията за повече деца „просто така“ - просто цинизъм

Според тази кампания, изборът пред жената е бременност или пластична операция. Снимка: Кампания „Направи го сега“ - Проблемът преди избори: как да си произведем българи

Според тази кампания, изборът пред жената е бременност или пластична операция. Снимка: Кампания „Направи го сега“

Подхванали са ни от две страни. От едната страна „Атака“ забранява абортите, а от другата Иван и Андрей от „Сблъсък“ стимулират забременяването. Производството на българи се очертава основен икономически, социален и всякакъв приоритет преди следващите избори. И без друго вече почти нищо не произвеждаме с ръцете и ума си, да направим каквото можем с каквото ни е останало – така ми звучи тази кампания, наречена „Направи го сега“.

Слоганът е пробван отдавна. Nike отдавна използва „Just do it“ („Просто го направи“), за да печели милиарди. За повече екшън нашите рекламно-социални гении са прибавили и времева компонента. Демек, не просто го направи, а го направи веднага. Ясно е, че ще е просто, няма какво друго да е, защото всичко в живота ни е просто като боб и като боклук през терасата.

Няма какво да му мислиш, няма защо да планираш, да изчисляваш, да се тревожиш за работата си, за кредитите, за възпитанието и детската градина, в която няма да можеш да го запишеш, просто веднага направи бебе! Иначе майка ти ще плаче над безполезен тиган, жена ти ще си стои с мизерен бюст, а ти няма да си достатъчно привлекателен. Точно това обясняват плакатите на кампанията.

Снимка: „Направи го сега“

Снимка: „Направи го сега“

Преди месец наблюдавах млади сръбски семейства, разхождащи се по крайбрежната алея на малко гръцко градче. Две от всеки три семейства бяха с повече от 2 деца. И бяха удивително тихи, нямаше крясъци, скубане на коси и дърпане на уши. По улиците на градчето бяха паркирали много гръцки коли със специфични червени номера. Оказа се, че това е специална правителствена политика – всяка семейство, в което има повече от две деца, получава привилегии, а за да не се налага да вади папка с документи, колата е със специален номер. Това улеснява паркирането, намалява глобите, дава им предимства на пътя. Стана ми тъжно и не разпитах какви още привилегии извън транспорта им се полагат. Подозирам, че не са малко.

На фона на тази демографска политика в съседните ни държави, инициативата на ДНК, която залага на семейно-православните-естетически ценности е като зла подигравка. Факт, имаме най-дългото майчинство в Европа – две години. Това е добре, ако си на държавна работа и някой ти гарантира мястото след края на майчинството. Е, за да запазиш форма при висока експертност и по-високо образование, няма да се жертваш две години вкъщи вероятно, но пък кой обръща внимание на такива дреболии като добре образовани жени с кариерни възможности.

След втората година за всички започва адът. В детските градини и яслите местата са по-малко, отколкото в университетите. Издръжката на 5-членно семейство е космическа, трябва да работят и двамата родители, за да има някакъв шанс да изхранят и облекат децата си. Но пък от ДНК обещават, че ще кръстят безплатно наследниците. С което вероятно искат да кажат, че Бог ще им помага, защото държавата не може или не иска. Важното е обаче да сме произвели народ, достатъчно народ, за да напълни празните хотели по Черноморието.

Бедна, бита и вечно бременна – идеалът за жена на питекантропа е напът да се мултиплицира в България. След като бащите пребиват майките и хвърлят децата от мостове, трябва да има достатъчно индивиди в резерв. Важното е не децата и майките да имат права, важното е бройката им да е по-голяма – това е посланието на тази фалшиво позитивна кампания.

На фона на пълното погазване на човещината по отношение на жените, пълното пренебрежение към децата в образователната система, пълното неглижиране от страна на държавата на елементарните човешки нужди от развитие, кампанията за повече деца „просто така“, е цинична. Не кръщенето решава проблемите в българското семейство. Нито тиганът, връчен на майката, е равностоен на внучето, което не може да получи адекватно здравеопазване в малките градове и села. Цинично е да бъде отхвърлена Стратегията за детето, която защитава правото му да бъде личност, а да се настоява да се произвежда още материал за упражняване на насилие.

А и плакатите са обидни и глупави. Бабата, която има избор – тиган или внуче. Майката, която има избор – бременност или пластична операция. Бащата, на който избор не му трябва, за него едно бебе е просто покачване на собствената му стойност.

Очевидно, като в тъжния сериал „Чернобил“, някъде сме заключили уреда, който измерва точните стойности на човешката глупост и безсрамие. И само си мислим, че не сме облъчени достатъчно.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах