VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Проблемът преди избори: как да си произведем българи

Кампанията за повече деца „просто така“ - просто цинизъм

Според тази кампания, изборът пред жената е бременност или пластична операция. Снимка: Кампания „Направи го сега“ - Проблемът преди избори: как да си произведем българи

Според тази кампания, изборът пред жената е бременност или пластична операция. Снимка: Кампания „Направи го сега“

Подхванали са ни от две страни. От едната страна „Атака“ забранява абортите, а от другата Иван и Андрей от „Сблъсък“ стимулират забременяването. Производството на българи се очертава основен икономически, социален и всякакъв приоритет преди следващите избори. И без друго вече почти нищо не произвеждаме с ръцете и ума си, да направим каквото можем с каквото ни е останало – така ми звучи тази кампания, наречена „Направи го сега“.

Слоганът е пробван отдавна. Nike отдавна използва „Just do it“ („Просто го направи“), за да печели милиарди. За повече екшън нашите рекламно-социални гении са прибавили и времева компонента. Демек, не просто го направи, а го направи веднага. Ясно е, че ще е просто, няма какво друго да е, защото всичко в живота ни е просто като боб и като боклук през терасата.

Няма какво да му мислиш, няма защо да планираш, да изчисляваш, да се тревожиш за работата си, за кредитите, за възпитанието и детската градина, в която няма да можеш да го запишеш, просто веднага направи бебе! Иначе майка ти ще плаче над безполезен тиган, жена ти ще си стои с мизерен бюст, а ти няма да си достатъчно привлекателен. Точно това обясняват плакатите на кампанията.

Снимка: „Направи го сега“

Снимка: „Направи го сега“

Преди месец наблюдавах млади сръбски семейства, разхождащи се по крайбрежната алея на малко гръцко градче. Две от всеки три семейства бяха с повече от 2 деца. И бяха удивително тихи, нямаше крясъци, скубане на коси и дърпане на уши. По улиците на градчето бяха паркирали много гръцки коли със специфични червени номера. Оказа се, че това е специална правителствена политика – всяка семейство, в което има повече от две деца, получава привилегии, а за да не се налага да вади папка с документи, колата е със специален номер. Това улеснява паркирането, намалява глобите, дава им предимства на пътя. Стана ми тъжно и не разпитах какви още привилегии извън транспорта им се полагат. Подозирам, че не са малко.

Америка за България

На фона на тази демографска политика в съседните ни държави, инициативата на ДНК, която залага на семейно-православните-естетически ценности е като зла подигравка. Факт, имаме най-дългото майчинство в Европа – две години. Това е добре, ако си на държавна работа и някой ти гарантира мястото след края на майчинството. Е, за да запазиш форма при висока експертност и по-високо образование, няма да се жертваш две години вкъщи вероятно, но пък кой обръща внимание на такива дреболии като добре образовани жени с кариерни възможности.

След втората година за всички започва адът. В детските градини и яслите местата са по-малко, отколкото в университетите. Издръжката на 5-членно семейство е космическа, трябва да работят и двамата родители, за да има някакъв шанс да изхранят и облекат децата си. Но пък от ДНК обещават, че ще кръстят безплатно наследниците. С което вероятно искат да кажат, че Бог ще им помага, защото държавата не може или не иска. Важното е обаче да сме произвели народ, достатъчно народ, за да напълни празните хотели по Черноморието.

Бедна, бита и вечно бременна – идеалът за жена на питекантропа е напът да се мултиплицира в България. След като бащите пребиват майките и хвърлят децата от мостове, трябва да има достатъчно индивиди в резерв. Важното е не децата и майките да имат права, важното е бройката им да е по-голяма – това е посланието на тази фалшиво позитивна кампания.

На фона на пълното погазване на човещината по отношение на жените, пълното пренебрежение към децата в образователната система, пълното неглижиране от страна на държавата на елементарните човешки нужди от развитие, кампанията за повече деца „просто така“, е цинична. Не кръщенето решава проблемите в българското семейство. Нито тиганът, връчен на майката, е равностоен на внучето, което не може да получи адекватно здравеопазване в малките градове и села. Цинично е да бъде отхвърлена Стратегията за детето, която защитава правото му да бъде личност, а да се настоява да се произвежда още материал за упражняване на насилие.

А и плакатите са обидни и глупави. Бабата, която има избор – тиган или внуче. Майката, която има избор – бременност или пластична операция. Бащата, на който избор не му трябва, за него едно бебе е просто покачване на собствената му стойност.

Очевидно, като в тъжния сериал „Чернобил“, някъде сме заключили уреда, който измерва точните стойности на човешката глупост и безсрамие. И само си мислим, че не сме облъчени достатъчно.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg