Проблемите на ЛГБТ хората, поставени „На масата“

Спектакъл, вдъхновен от реалните истории на хора от няколко поколения, смятани за различни

Документалният спектакъл „На масата“ търси мястото на „различните“ хора в обществото, започвайки от семействата им. Снимка: „Дерида“ - Проблемите на ЛГБТ хората, поставени „На масата“

Документалният спектакъл „На масата“ търси мястото на „различните“ хора в обществото, започвайки от семействата им. Снимка: „Дерида“

Темата за вътрешната и външна борба на хората от ЛГБТ обществото най-сетне ще бъде поставена „На масата“, движенчески вербатим спектакъл на Констанца Константин Гецова. В представлението ще прозвучат стихове на Николай Атанасов, който по-рано тази година отне живота си. Премиерата ще бъде на 12 декември на сцена „Дерида“.

Сюжетът ще представи проблемите, с които хората, смятани от обществото ни за различни, се сблъскват в ежедневието си. Сценарият се основава на документираните истории на ЛГБТ хора от различни поколения и разглежда основния социален конфликт и стремеж към разкриване, нуждата от диалог, разбиране, както и намирането на правилния подход за приемане на другия.

Преди да привлече общественото внимание, темата първо е мерило за семейството, казват организаторите от „ЛГБТИ общност София“. Представлението засяга въпросите за честността и откритостта, за грижата и отхвърлянето, за отстояването и сплотяването в семейството, както и ситуациите, в които заявяването на себе си е едновременно проява на смелост, но и застиване в страх от реакциите на близките.

Драматургията на спектакъла е на Даниел Александров. Гост хореограф е Росен Михайлов, творец с богат международен опит.

„На масата“ е част от резидентска програма на танцов център „Дерида“ за 2019 г. Създаден е след спечелен театрален конкурс към „Sofia Pride Arts 2018“.