Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Проблемите на ЛГБТ хората, поставени „На масата“

Спектакъл, вдъхновен от реалните истории на хора от няколко поколения, смятани за различни

Документалният спектакъл „На масата“ търси мястото на „различните“ хора в обществото, започвайки от семействата им. Снимка: „Дерида“ - Проблемите на ЛГБТ хората, поставени „На масата“

Документалният спектакъл „На масата“ търси мястото на „различните“ хора в обществото, започвайки от семействата им. Снимка: „Дерида“

Темата за вътрешната и външна борба на хората от ЛГБТ обществото най-сетне ще бъде поставена „На масата“, движенчески вербатим спектакъл на Констанца Константин Гецова. В представлението ще прозвучат стихове на Николай Атанасов, който по-рано тази година отне живота си. Премиерата ще бъде на 12 декември на сцена „Дерида“.

Сюжетът ще представи проблемите, с които хората, смятани от обществото ни за различни, се сблъскват в ежедневието си. Сценарият се основава на документираните истории на ЛГБТ хора от различни поколения и разглежда основния социален конфликт и стремеж към разкриване, нуждата от диалог, разбиране, както и намирането на правилния подход за приемане на другия.

Преди да привлече общественото внимание, темата първо е мерило за семейството, казват организаторите от „ЛГБТИ общност София“. Представлението засяга въпросите за честността и откритостта, за грижата и отхвърлянето, за отстояването и сплотяването в семейството, както и ситуациите, в които заявяването на себе си е едновременно проява на смелост, но и застиване в страх от реакциите на близките.

Драматургията на спектакъла е на Даниел Александров. Гост хореограф е Росен Михайлов, творец с богат международен опит.

Америка за България

„На масата“ е част от резидентска програма на танцов център „Дерида“ за 2019 г. Създаден е след спечелен театрален конкурс към „Sofia Pride Arts 2018“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3