Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Прочете ли Антон Дончев „Калуня-каля”?

 - Прочете ли Антон Дончев „Калуня-каля”?

Веднага ще обясня защо задавам публично този въпрос на Антон Дончев и защо си позволявам да наруша творческото му уединение – нещо, което твърде много уважавам при писателите и което не бих си позволил да наруша току-така при никого, камо ли при творец от ранга на Антон Дончев.

Siyaina zora

Преди това една уговорка – не съм близък с Антон Дончев и в никакъв случай не бих си позволил да фамилиарнича с него. Уважението ми към него е голямо и аз съм го засвидетелствал при няколкото ни срещи тeзи години покрай предговора му към второто издание на сборника ми „Ези-тура”, който той беше така добър да се съгласи да напише. И написа.

Но на въпроса – прочете ли Антон Дончев „Калуня-каля”? Задавам го ребром поради следната причина.

„Време разделно” е книга с твърде ярка и щастлива съдба. Това е една от няколкото книги с най-много издания в нашата литература. Това е книга, която заслужено е влязла в сърцевината на народния дух и в библиотеката на всеки български дом. А авторът й – увенчан с най-различни престижни държавни, литературни и академични отличия. Това са книга и автор – образец за щастлив творчески път.

По моето скромно мнение романът „Калуня-каля” е съизмерим с романа „Време разделно”. По моето скромно мнение при друго стечение на обстоятелствата романът „Калуня-каля” би могъл да се радва поне на част от славата на „Време разделно”.
Но нищо подобно не се случи, защото стечението на обстоятелствата не беше друго, а беше такова, каквото беше. Романът „Калуня-каля” живя 26 години на дъното на морето.

Новото издание на „Калуня-каля” обаче, което върна романа към нов живот, вече е факт. (За тези, които не са разбрали – първият тираж на „Калуня-каля” свърши, сега предстои нова допечатка. А междувременно книгата влезе в престижната класация ТОП 10 на „Хеликон” за месеца.)

Това веднага събужда въпроса – прочете ли Антон Дончев романа „Калуня-каля”? Или може би го е прочел още навремето и сега ще ни разкаже някои неизвестни подробности. Какво мисли за него? Може би ще каже – да, това е книга, по-добра от моята. Или може би ще каже – не разбирам какъв е този шум около тази книга.

При всички случаи – неговият отговор ще бъде много интересен за всички нас. Защото ще е отговорът на автора на „Време разделно”.

Затова питаме, с всичкото уважение, на което сме способни, но и с всичкото нетърпение – прочете ли Антон Дончев „Калуня-каля”?

Накрая, нека да направя една скоба – бъдещето работи в полза на „Калуня-каля”, не на „Време разделно”. Защото енергията на „Време разделно”, поради щастливата й съдба, вече се е оттекла в миналото. А енергията на „Калуня-каля”, поради драматичната й съдба, лежи в бъдещето.

С този мой въпрос към моя стар и знаменит колега Антон Дончев аз му подавам ръка. И се надявам той добре да осъзнае и да разчете това.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg