Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Прочети и почисти: стара хартия за нова книга в София днес

За четвърти път екоинициативата се провежда в столицата

„Стара хартия за нова книга“ продължава през целия ден пред Книжен център „Гринуич“. - Прочети и почисти: стара хартия за нова книга в София днес

„Стара хартия за нова книга“ продължава през целия ден пред Книжен център „Гринуич“.

Стара хартия за нова книга продължава в София. Днес, 11 септември, събитието под надслов „Прочети и почисти“ започва в 10,30 часа пред Книжен център „Гринуич“ на бул. „Витоша“ 37 – в непосредствена близост до Алеята на книгата, която е в последния си ден.

Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – изданието „Ти можеш да спасиш планетата“.

По време на книжния празник, който ще продължи през целия ден, децата ще могат да видят и екотеатърa „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка“ – история за три животинчета, които живеят в парка и се хранят с отпадъци от опаковки. След представлението всяко дете ще получи комикс книжка за оцветяване с историята на героите, представена от Театъра на приказките – София.

Вижте още: СТАРА ХАРТИЯ ЗА НОВА КНИГА ВЕЧЕ В ЧЕТИРИ ГРАДА

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

В програмата е предвидена целодневна екоработилница за изработване на бижута, цветя и сувенири от отпадъци. Забавни викторини на литературна и екотематика с много подаръци и приятни изненади ще проверят знанията на децата и техните родители. Разбира се, ще има и много музика, танци, игри и предизвикателства за всички гости на събитието.

През деня участие в екоинициативата ще вземат и детски и тийнейджърски вокални и танцови групи, сред които ВТФ „Врабчета“ при Столичен център за работа с деца и танцово училище за деца и тийнейджъри Diva Dance School, които ще представят специално денс шоу „Книготанция“. В програмата ще се включат и младежи от фондация „Светът на Мария“, които ще учат децата да изработват гирлянди, пеперуди и цветя от хартия.

Поредното издание на „Стара хартия за нова книга“ започна вчера в Хасково – градът за първи път се включва в инициативата. Малчуганите от града са събрали 4,7 тона хартия за рециклиране, като така са спасили 61 дървета. Общо 940 деца получиха над 1000 книги като подарък от инициативата. След София, тя ще продължи в още два града. Във Варна е на 17 септември, а в Русе – на 18-и.

Вижте още: СТАРА ХАРТИЯ ЗА НОВА КНИГА – КОГА И КЪДЕ

През 2015-а година „Стара хартия за нова книга“ се проведе в три града – София, Пловдив и Русе. Общо в рамките на инициативата се включиха повече от 5000 деца, а събраната хартия за рециклиране бе 26,5 тона – т.е. около 345 дървета са били спасени от изсичане. А с добавянето на четвърти град към кампанията резултатите тази година може дори и да се умножат.

Организатори на събитието са Книжен център „Гринуич“ и ЕКОПАК. Партньори на инициативата са издателство „Ентусиаст“ и BS Films.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах