Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Прочут пианист с дзен харизма в концерт на „Кварто“ (видео)

Публиката ще чуе Христо Казаков в изпълнение на „Прелюдии и фуги“ от Шостакович

Иван Пенчев (цигулка), Христо Казаков (пиано), Татяна Тодорова (виола) и Димитър Тенчев (вилончело) ще изпълнят „Прелюдии и фуги“ на Дмитрий Шостакович. - Прочут пианист с дзен харизма в концерт на „Кварто“ (видео)

Иван Пенчев (цигулка), Христо Казаков (пиано), Татяна Тодорова (виола) и Димитър Тенчев (вилончело) ще изпълнят „Прелюдии и фуги“ на Дмитрий Шостакович.

Прочутият пианист Христо Казаков излиза на родната сцена заедно с камерната формация „Кварто“. Христо Казаков – признат от международната критика за един от най-интересните интерпретатори на Бах, Шостакович и Дебюси – ще изпълни „Прелюдии и фуги“ на Дмитрий Шостакович. Концертът е на 31 март, вторник, в столичната зала „България“.

Казаков, чийто стил според някои специалисти притежава дзен харизма, живее и концертира в Швейцария. Нещо повече – критици сравняват неговия запис на „Голдберг Вариации“ от Йохан Себастиан Бах с този на знаменития Глен Гулд. Заедно с Казаков в зала „България“ ще чуем Иван Пенчев (цигулка), Татяна Тодорова (виола) и Димитър Тенчев (виолончело).

„Прелюдии и фуги“ опус 87 на Дмитрий Шостакович, написани през 1951 г., са замислени по подобие на “Добре темперирано пиано” на Бах, но са създадени в руската традиция в полифонията на Александър Глазунов и Сергей Танеев. Шостакович композира творбата след гостуването си на тържествата за 200-годишнината от смъртта на Бах в Лайпциг.

Премиерата на „Клавирния квинтет“ опус 57 на Шостакович прозвучава в залата на Московската консерватория от прочутия квартет „Бетовен“ през 1940 г. Успехът на произведението го нарежда сред най-значимите камерни творби за всички времена.

Чуйте откъс от творбата, която ще прозвучи на 31 март в зала „България“:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС