Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Талантлив руски пианист изпълнява Рахманинов с Радиосимфониците

Ще прозвучи Вторият клавирен концерт, посветен на лекаря, извел композитора от тежка депресия

Лукас Генюшас концертира в някои от най-престижните зали в света - в Париж, Амстердам, Милано, Лондон, Сингапур, Ню Йорк, Москва, Санкт Петербург... Снимка: Личен архив - Талантлив руски пианист изпълнява Рахманинов с Радиосимфониците

Лукас Генюшас концертира в някои от най-престижните зали в света - в Париж, Амстердам, Милано, Лондон, Сингапур, Ню Йорк, Москва, Санкт Петербург... Снимка: Личен архив

Талантлив руски пианист ще изпълни едно от ранните произведения на Сергей Рахманинов в първия концерт на Симфоничния оркестър на БНР за 2020 година. Вторият клавирен концерт на композитора ще прозвучи на 17 януари в столичната зала „България“ в изпълнение на Лукас Генюшас. На диригентския пулт ще излезе Марк Кадин.

29-годишният Генюшас е музикант, чието име стои по афишите на големите концертни зали в Париж, Амстердам, Милано, Лондон, Сингапур, Ню Йорк, Москва, Санкт Петербург… Роден е в семейството на потомствени музиканти – родителите му са известни пианисти и професори в Московската и Вилнюската консерватория. Внук е на известната Вера Горностаева – руски педагог и професор в Московската консерватория. Талантът му е бил оценен с редица награди, сред които сребърни медали от конкурсите „Шопен“ във Варшава и „Чайковски“ в Москва. През годините си е партнирал с диригенти като Валерий Гергиев, Юрий Темирканов, Гидон Кремер.

„Символично е, че за първото си изпълнение с Радиосимфониците Лукас е избрал да свири Рахманинов – име, което предизвиква трепет и вълнение у всеки пианист. Ще изпълним едно от най-популярните произведения на композитора – Втори клавирен концерт, който е написан след тригодишна душевна криза“, отбелязва главният диригент на оркестъра Марк Кадин.

Още като студент Рахманинов вече е добре познат на московската публика като великолепен пианист, композитор и диригент – завършва Московската консерватория със златен медал и на един от изпитите Чайковски оценява младия студент с най-висок бал, прибавяйки към него четири плюса. Дипломната му работа, „Алеко“, е изпълнена в Болшой театър по настояване на Чайковски. След силното начало, през 1897-а музикантът представя своята Първа симфония – която получава смазващи рецензии. Междувременно любимата на Рахманинов се омъжва за друг, което хвърля 24-годишния композитор в депресия. Вдъхновението го напуска, в продължение на 3 години не създава нищо и почти не излиза от дома си. Мъчат го умора, безсъние, болки в гърба и ръцете. Близки и приятели се опитват да помогнат и дори му организират среща с Лев Толстой, но това не подобрява състоянието му.

Помощта идва от лекаря по невропатология Николай Дал, на когото е посветен и Вторият клавирен концерт. На премиерата на творбата Рахманинов се обръща към лекаря с емоционална реч. Чайковски не доживява тези събития.

Освен клавирния концерт на Рахманинов, в зала „България“ ще прозвучи и произведение на Чайковски – симфонията „Манфред“, красива и сложна за изпълнение творба, рядко изпълнявана у нас. Творбата е написана по сюжет на едноименна поема на Байрон, в която се поставят вечните въпроси на битието – за добро и зло, живот и смърт.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg