Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Прочут виенчанин „пее“ пробно във Филхармонията

От „Бьозендорфер“ пращат роял за концерта на Дора Делийска, пианото може и да остане

Дора Делийска е представителен изпълнител на пианата „Бьозендорфер“. Снимка: Дейвид Питърс - Прочут виенчанин „пее“ пробно във Филхармонията

Дора Делийска е представителен изпълнител на пианата „Бьозендорфер“. Снимка: Дейвид Питърс

Нов роял от прочутата марка „Бьозендорфер“ ще звучи в зала „България“ на 20 октомври. Инструментът ще бъде пратен от фирмата производител пробно, за 3 седмици – и ако бъде харесан, ако бъдат намерени пари за покупката му, може да стане притежание на Софийската филхармония, научи „Площад Славейков“. 

Поводът за гостуването на рояла е участието в концерта на Дора Делийска. Пианистката живее във Виена, изявява се на сцените на „Музикферайн“ и „Концертхаус“, в концертните зали „Ямаха” и „Бьозендорфер”. Българката свири често и на фестивала „Бьозендорфер” в Банкок, Тайланд, където е член на фестивалното жури. Концертира като солист и камерен музикант в Австрия, Холандия, Белгия, Швейцария, Словакия, Хърватия, Словения, Италия и др.

Делийска е представителен изпълнител на пианата „Бьозендорфер“ от 8 години – и е избрала да свири на такъв и сега, в София. У нас тя ще изпълни Унгарска фантазия за пиано и оркестър от Ференц Лист под диригентството на унгареца Габор Холерунг. В концерта, посветен на празника на Унгария, ще прозвучат още „Танци от Галанта“ на Золтан Кодай и Концерт за оркестър от Бела Барток.

Софийската филхармония притежава 10 рояла от марките „Стейнуей“, „Бьозендорфер“ и „Блютнер“. Девет от тях са купувани преди 1989 г., десетият – по времето на директора Явор Димитров. Бьозердорферът, който ще пристигне за концерта на 20 октомври, струва шестцифрена сума. Инструментът (280 Vienna Concert) съчетава брилянтна нова механика и прочутия „пеещ“ звук, с който са известни роялите от тази марка.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg