Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Прочута руска журналистка се евакуира в чужбина

Радиото, в което работи Юлия Латинина, иска охрана от „Газпром-Медиа“

„Ще се върна тогава, когато се убедя, че заплахата е преминала“, коментира Юлия Латинина. Снимка: club.foto.ru - Прочута руска журналистка се евакуира в чужбина

„Ще се върна тогава, когато се убедя, че заплахата е преминала“, коментира Юлия Латинина. Снимка: club.foto.ru

Главният редактор на радиостанция „Эхо Москвы“ Алексей Венедиктов е поискал от председателя на „Газпром-Медиа“ Дмитрий Чернишенко да разгледа възможността за осигуряване на охрана на напусналата Русия известна журналистка Юлия Латинина и семейството ѝ, след завръщането им в страната. Текстът на писмото си Венедиктов е публикувал в Туитър.

„В течение на няколко месеца нашият журналист Юлия Латинина бе подложена на нападения на различни хулиганстващи елементи. Бях принуден да я евакуирам от страната за известно време. В тази връзка Ви моля: разгледайте възможността за предоставяне на охрана на Юли Латинина и нейното семейство след завръщането им в Русия. Помолете службата за безопасност на холдинга да влезе във взаимодействие с правоохранителните органи за координация на разследването по повод тези нападения“, се казва в писмото.

Юлия Латинина обяви, че е напуснала Русия на 9 септември – решението й било взето след подпалването на автомобила й предишната седмица. По думите на журналистката, след инцидента, в който домът ѝ бил залят с „воняща течност“, тя публично се обърнала към извършителите с молба „да не закачат поне родителите ѝ“, но, съдейки по всичко, това не е спряло поръчителите на нападенията.

Автомобилът на Латинина изгорял сутринта на 3 септември. Подпалването било забелязано от родителите на журналистката. Баща ѝ се събудил от силен звук, излязъл на улицата и видял горящата кола. Пожарникарите дошли след 10 минути, когато автомобилът бил вече почти напълно изгорял. Латинина е на мнение, че запалването е дело на същите хора, нападнали дома ѝ през юли. Но пристигналият следовател от полицията допуснал, че то може да е резултат от неизправност на електрическата система.

В нощта на 19 юли домът на Латинина в Переделкино бил залят с лошо миришеща течност. В заявлението си журналистката пише, че са пострадали осем души, в това число четирима възрастни хора и две деца. В хода на разследването полицията установила, че разлятата течност не представлява опасност за здравето.

В интервю за радио „Говорит Москва“ Латинина отказа да съобщи в коя страна се намира:

„Ще се върна тогава, когато се убедя, че заплахата е преминала или че има резонни основания да смятам, че е преминала. Защото аз не разбирам какво се случва, но ми е ясно, че това е неадекватно и неразбираемо насилие, продиктувано от царящата безнаказаност“.

51-годишната Юлия Латинина е политически и икономически наблюдател, носител на десетки руски и международни награди. Тя е и писател, автор на политическа фантастика и детективски романи. Латинина разобличава корупцията и злоупотребите на държавни чиновници, както и тежките нарушения на човешките права, извършвани от органите на властта и от частни лица, особено в Северен Кавказ. Открито защитава свои колеги-журналисти, притиснати от растяща автоцензура и принудително мълчание.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС