Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Прочута жена диригент на пулта на Софийската филхармония

Марин Алсоп ще дирижира националния ни оркестър в два поредни дни през май

Под диригентството на Марин Алсоп Софийската филхармония ще изпълни произведения на Йоханес Брамс. Снимка: Ейдриън Уайт - Прочута жена диригент на пулта на Софийската филхармония

Под диригентството на Марин Алсоп Софийската филхармония ще изпълни произведения на Йоханес Брамс. Снимка: Ейдриън Уайт

Американската диригентка Марин Алсоп, първата жена главен диригент на Виенския радиосимфоничен оркестър, пристига у нас за концерт със Софийската филхармония. Алсоп ще дирижира в два поредни дни в Зала „България“ – на 20 и 21 май. Преди това ѝ предстои поредица от изяви с радиосимфониците на Виена.

Под нейната палка Филхармонията ще изпълни „Академична увертюра“ и Втора симфония на Йоханес Брамс.

Алсоп е сред водещите диригенти в света и първата жена, дирижирала закриването на класическия сезон в „Ройъл Албърт хол“. В момента тя заема длъжностите музикален директор на Симфоничния оркестър в Балтимор – позицията, която ще задържи до края на сезон 2020/2021, я прави първата жена начело на подобен голям оркестър в Щатите. Главен диригент е на Виенския радиосимфоничен оркестър, все още доминиран от мъже и познат от близкото минало с консервативните си нагласи, от септември 2019 г.

Родена на 16 октомври 1956 г. в Ню Йорк в семейството на професионални музиканти, Марин Алсоп първоначално учи в Йейл, но се премества в „Джулиард“. Завършва висшето учебно заведение за таланти с цигулка, по време на обучението си свири с Нюйоркската филхармония и с оркестъра на Нюйоркския балет. През 1981 г. основава струнния ансамбъл „String Fever“. През 1984 г. дава начало на „Конкордия“, оркестър от 50-има музиканти, специализиращи в американска музика от миналия век. През 1989 г. става носител на награда „Кусевицки“ за изключителен студент диригент, тогава за пръв път се среща с бъдещия си ментор Ленард Бърнстейн.

Работила е с Лондонския симфоничен оркестър и Лондонската филхармония, чест гост диригент е на много от най-прославените оркестри по света като нидерландския „Концертгебау“, Филаделфийската филхармония, Датската национална филхармония, Кливландската филхармония, оркестъра на „Ла Скала“, Парижката филхармония, чийто сезон откри през септември 2020 г.

Алсоп е носителка на няколко награди „Грами“, в дискографията ѝ влизат записи за „Дека“ и „Сони класикъл“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90