Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина прочутият оперен певец Камен Чанев

Тенорът си отиде след усложнения от Ковид-19

Камен Чанев (1964 - 2020) - Почина прочутият оперен певец Камен Чанев

Камен Чанев (1964 - 2020)

Отиде си големият оперен певец Камен Чанев. Тенорът си е отишъл след усложнения от Ковид-19. Новината за смъртта му бе потвърдена пред „Площад Славейков“ от близки на изпълнителя. Чанев е сред най-успешните български тенори, направил световна кариера. Пял е по сцените на най-големите оперни театри в Европа, Азия и Америка.

Чанев е постъпил преди около седмица в Старозагорската болница с коронавирус, бил е с висока температура. Съпругата му призова за спешното намиране на кръвна плазма за лечението му. В сряда, 25 ноември, състоянието му силно се влошава и в четвъртък по обяд сърцето му спира.

Последното изпълнение на сцена на Камен Чанев бе на старозагорска сцена. Публиката го аплодира на 6 ноември като Отело в едноименната опера от Джузепе Верди, в ролята на Дездемона бе съпругата му Таня Иванова. С този спектакъл операта в Стара Загора трябваше да открие новия сезон на 23 октомври, но заради усложнената обстановка премиерата се отлага.

Съпругата на Чанев също е била с положителен тест за коронавирус, но кара болестта по-леко. Иванова е неотлъчно до леглото на съпруга си по време на болестта му. От началото на пандемията двамата живеят в родния град на съпругата му, Стара Загора.

„Прощаваме се с Камен Чанев, един от най-добрите тенори на България и света! Без да можем да го приемем! Този факт на съдбата – пишат колегите му в страницата на Старозагорската опера във Фейсбук. – Огромен талант, боец, който вдигна и двете си ръце в края на това забележително представление на 6 ноември на сцената на Държавна опера – Стара Загора – „Отело“!

Беше с нас и в „Аида“ на Стадиона, в „Турандот“, в „Селска чест“….

„Успяхме” казваха в края на представлението тези две ръце, водени от невероятният глас!

Боец! Такъв бе, такъв е! Бори се докрай! Докрай – в името, обречен на Операта, която бе неговата Съдба и Висина! Висина! Висина в Изкуството, на което посвети живота си!

Никога няма да забравим, нито за миг, абсолютната отдаденост и посветеност на Камен на любимото Изкуство!
За нас той е ЖИВА Легенда, Творец, който създава Живот! Този Живот, който завеща на нас, живите! Да го живеем с любов и отдаденост!

ПОКЛОН!“

Камен Чанев е роден през 1964 г. в Сливен. След като завършва Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, специализира в Рим. Работил е с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианистът на Лучано Павароти). Лауреат е на конкурса „Йоси Бьорлинг“, Швеция.

Дебютът му на професионална сцена е през 1992 г. в Софийската опера. След пет сезона заминава за Прага, където пее в продължение на две години. Има престижни ангажименти на сцените на Виенската Щатсопера и на Арена Ди Верона. От 2016 г. е в трупата на Държавна опера – Стара Загора.

Репертоарът му е разнообразен и включва над 30 главни роли (в „Аида“, „Дон Карлос“, „Травиата“, „Риголето“, „Селска чест“, „Палячи“, „Трубадур“, „Мадам Бътерфлай“, „Тоска“, „Риголето“, „Кармен“ и др.), както и теноровите партии в Девета симфония на Бетовен, „Реквием“ на Моцарт, Верди и Дворжак, „Стабат матер“ на Росини, Симфония № 8 на Малер и др.

На премиерата тази вечер в Софийската опера трупата ще отдаде почит на прочутия тенор, съобщи пред „Площад Славейков“ директорът Пламен Карталов.

Поклонението ще бъде на 28 ноември във фоайето на Държавна опера – Стара Загора от 10 до 13 ч.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg