Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Прочутият тенор Рамон Варгас за пръв път у нас

Мексиканският певец ще гостува с роля в „Бал с маски“ в Софийската опера

Рамон Варгас. Снимка: Лу Валери Дубюи/ramonvargas.com - Прочутият тенор Рамон Варгас за пръв път у нас

Рамон Варгас. Снимка: Лу Валери Дубюи/ramonvargas.com

Рамон Варгас, един от най-търсените тенори на световния оперен подиум, ще гостува за пръв път на българска сцена с роля в оперния спектакъл „Бал с маски“ на Верди. Публиката ще слуша мексиканския певец на 18 юни в Софийската опера и балет.

Определян от музикалните критици като „водещ тенор на нашето време“, Варгас има ангажименти на най-престижните световни сцени. От края на 90-те до днес той е аплодиран във всички големи оперни театри по цял свят – „Метрополитън опера“, „Ла Скала“, Парижката опера, „Ковънт Гардън“, Виенската държавна опера, „Театро Реал“ в Мадрид и др.

Роден в Мексико Сити като седмо от деветте деца в семейството, Рамон започва да пее още като хлапе в църковен хор. За начало на оперната му кариера се смята 1983 г., когато мексиканският диригент Едуардо Мата го кани във „Фалстаф“ от Верди, а по-късно и в „Дон Жуан“ от Моцарт. Три години по-късно Варгас печели конкурса за тенори „Енрико Карузо“ в Милано и се установява в Австрия, където завършва музикалното си образование в програмата на Студиото към Виенската държавна опера под ръководството на Лео Мюлер. Европейският му дебют е през 1988 г. в Люцернския театър като Едгаро в „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети. През 1992 г. стъпва за пръв път на сцената на „Метрополитън“, когато се налага да замести Лучано Павароти в „Лучия ди Ламермур“. Година по-късно тенорът дебютира в „Ла Скала“, където пее Фентон в новата постановка на „Фалстаф“ на Стрелер в чест на стогодишнината от написването на операта. Диригент на спектакъла е Рикардо Мути.

Тенорът често е канен и на концертни изпълнения. В репертоара му влизат както класически италиански песни, така и романтични германски мелодии и произведения от френски, мексикански и испански композитори от XIX и ХХ век.

На софийската сцена Варгас ще влезе в образа на Рикардо от „Бал с маски“, ще му партнира сопраното Летиция Алтамирано. Като гост-диригент на операта е поканен маестро Енрике Бариос.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90