Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Продадоха дамска чанта със скрита камера, шифровъчна машина и шпионска монета

За пръв път на търг предложени артефакти от шпионажа по време на Студената война

Дамската чанта със скрита камера. Снимка: „Julien’s Auctions“ - Продадоха дамска чанта със скрита камера, шифровъчна машина и шпионска монета

Дамската чанта със скрита камера. Снимка: „Julien’s Auctions“

Колекцията на Музея на шпионажа на КГБ в Ню Йорк бе продадена на търг в събота, 13 февруари,  в Бевърли Хилс, проведен на живо и предаван онлайн. Наречена „Реликви от Студената война”, това е първата и най-голяма разпродажба в света с важни и редки артефакти от САЩ, СССР и Куба от времето преди 1989 г., се казва в съобщение на аукционната къща „Julien’s Auctions“.

На търга са били предложени 400 експоната, между които миниатюрни фотоапарати и звукозаписващи устройства, маскирани като ежедневни предмети. Сред обявените за продажба вещи е бил и документ, написан на ръка от Че Гевара. Той е продаден за 16 хил. долара.

Най-скъпа се е оказала дамска чантичка с вградена скрита камера. При първоначална оценка от 3 хил. долара, след наддаване цената ѝ стига до 32 хил. долара. За 25 650 долара е била продадена съветска „шпионска монета“ с вграден тайник. Срещу няколко хиляди долара са били купени още шифровъчна машина „Фиалка“, която може да създава 590 квадрилиона комбинации, и миниатюрен фотоапарат, маскиран като кутия цигари.

Музеят на шпионажа на КГБ е бил открит в Манхатън в началото на 2019 г., но е закрит през октомври 2020 г. заради коронавирусната пандемия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg