Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Продадоха хомосексуален еротичен роман, приписван на Оскар Уайлд

Оскар Уайлд (1854 - 1900) - Продадоха хомосексуален еротичен роман, приписван на Оскар Уайлд

Оскар Уайлд (1854 - 1900)

Малко известният роман „Телени или обратната страна на медала” и продължението му „Авантюрите на кавалер дьо Грийо и Манон Леск Манон”, приписвани на Оскар Уайлд, са продадени на търг, организиран от аукционна къща „Кристис”.

„Телени” е анонимно публикувана през 1893-а и описва сексуалните отношения между двама мъже – Камил дьо Грийо и Рене Телени. Макар „Авантюрите на кавалер дьо Грийо и Манон Леск Манон” да е втората, в която се разказва тази любовна история, тя връща читателя в началото на отношенията между господата.

Авторското право на „Телени” е приписано на Уайлд от Шарл Хърш, книжар в Лондон, който посочва писателя като един от клиентите си. През 1934-а Хърш твърди, че през 1890-а Оскар Уайлд пристигнал в книжарницата му със старателно увит ръкопис и го помолил да го съхранява. След известно време авторът, известен с хомосексуалните си наклонности, го прибрал. По-късно творбата отново била върната във владение на търговеца от няколко млади мъже. Когато Хърш разопаковал пакета, той за пръв път се запознал с „Телени”, в който прозирали няколко различни почерка.

Едва няколко копия от двата романа са останали съхранени до този момент, като все още не е ясно на кого официално принадлежи авторското право.

Въпреки това „Телени” е неколкократно преиздаван, дори под името на Оскар Уайлд, докато „Авантюрите на кавалер дьо Грийо и Манон Леск Манон” е напълно непознат за критиците.

teleny

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg