Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Продават изходния код на Интернет

Търгът в „Сотбис“ е озаглавен „Това промени всичко“

 - Продават изходния код на Интернет

Изходният код на световната мрежа ще бъде продаден на търг като невъзвращаем токен, съобщава „Артнет“. Оригиналният код на програмата World Wide Web, който изцяло преобрази и демократизира начините за предаване на информация, ще бъде предложен за продажба от неговия създател – британския учен Тим Бърнърс-Лий. Аукционът в „Сотбис“ е между 23 и 26 юни.

На търга с многозначителното име „Това промени всичко“ купувачите ще се сдобият с изходния код на Интернет, който се състои от 9550 реда и е написан на изобретените от Бърнърс-Лий програмни езици – HTML (Hypertext Markup Language), HTTP (Hypertext Transfer Protocol) и URIs (Uniform Resource Identifiers). Според автора на мрежата, форматът NFT е идеален за продажба на този код, тъй като е най-добрата форма за потвърждаване на собствеността. В допълнение към токена купувачът ще получи 30-минутна анимирана визуализация на изходния код, писмо на Бърнърс-Лий от 1989 г., в което се говори за неговото изобретение, и цифров постер на кода с личния подпис на създателя.

Първоначалната цена на лота е само 1000 долара.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg