Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Продават колекцията на съоснователя на „Майкрософт” Пол Алън

Най-големият аукцион в историята, стойността на сбирката изчислявана на $1 млрд.

Пол Алън почина на 65 г. през 2018-а.  Снимка: ЕПА/БГНЕС - Продават колекцията на съоснователя на „Майкрософт” Пол Алън

Пол Алън почина на 65 г. през 2018-а. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Аукционната къща „Кристис“ ще продаде през ноември колекцията от 150 произведения на съоснователя на „Майкрософт“ Пол Алън на търг, който се очаква да е най-големият в историята на продажба на изкуство, съобщава Би Би Си.

Пол Алън, който заедно с Бил Гейтс основава през 1975 г. „Майкрософт“, почина през 2018 г. Според завещанието му, колекцията от произведения на изкуството, която е събирал през живота си, трябва да бъде продадена, а парите – разпределени за благотворителност. Сред творбите има картини на Ботичели, Реноар, Сезан, Дейвид Хокни и много други големи художници.

Предварително изчислената им обща стойност е 1 милиард долара. По думите на генералния директор на „Кристис“ Гийом Черути, продажбата на тази колекция ще бъде „събитие от безпрецедентен мащаб“.

Пол Алън започва да събира колекцията си, когато „Майкрософт“ е на върха на успеха си. При това не е имал идеята просто да инвестира парите си, а е преживял „нещо като инициация“, разказват негови близки. При едно от посещенията си в Лондон той отива в галерия „Тейт“ и остава поразен от няколко неща – морските пейзажи на Търнър и работите на класика на попарта Рой Лихтенщайн. Това определя и бъдещите му колекционерски предпочитания – най-голямата част от картините, които купува, е именно пейзажна живопис от ХІХ – ХХ век, но се интересува и от попарт и абстракционизъм – от Марк Ротко до Герхард Рихтер.

Засега не е публикуван списъкът с картините, които „Кристис“ ще продава, известни са само две от тях: „Планината Сен Виктоар“ (1888 – 1890) на Пол Сезан и колажът „Малък фалстарт“ (1960) на Джаспър Джоунс. „Планината Сен Виктоар“ е продадена през 2001 г. срещу 38,5 млн. долара, а оценката ѝ днес е 100 милиона. Колажът на Джоунс е оценен на 50 млн. долара – реалистична оценка, като се има предвид, че аукционните продажби на художника през последното десетилетие са в диапазона от 28 до 36 млн. долара.

Предположенията са, че в залата на „Кристис“ ще се появят още „Градината с ябълкови дървета в цвят“ на Ван Гог, „Брезова гора“ на Климт, а също и Каналето, Моне, Мане и Търнър. Очакват се и картини на Джорджия О`Кийф, Едуард Хопър, Дейвид Хокни, Герхард Рихтер… Сред притежанията на Пол Алън според запознати са също творби на Ботичели, както и „Алегория на зрението“ на Ян Брьогел Млади.

Колекцията на Пол Алън понякога се е отваряла за продажби – през 2007 г. той купува картина на Ротко за 34,2 млн. долара, а седем години по-късно я продава за 56,2 млн. долара. През 2006 г. „Изтребител“ на Герхард Рихтер става част от сбирката му срещу 11,2 млн. долара, а десет години по-късно при продажбата ѝ тя му носи 25,6 милиона.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg