Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Продават на търг картина на Тициан, намерена на автобусна спирка в Лондон

„Отдих по време на бягството към Египет“ може да стигне 30 млн. евро

Тициан рисува „Отдих по време на бягството към Египет“, когато е 20-годишен. Репродукция: Christie's - Продават на търг картина на Тициан, намерена на автобусна спирка в Лондон

Тициан рисува „Отдих по време на бягството към Египет“, когато е 20-годишен. Репродукция: Christie's

Картина на ренесансовия майстор Тициан, крадена два пъти, ще бъде предложена на търг през лятото, съобщава „Гардиън“. „Отдих по време на бягството към Египет“ става жертва на крадци през 1809-а и после повторно през 1995 г., за да бъде намерена в найлонова торба на автобусна спирка в Лондон. Продажбата на произведението ще бъде през юли и се оценява от експертите на 15 – 25 млн. британски лири (18 – 30 млн. евро).

Тициан нарисувал творбата през 1508 г., когато бил едва на 20 години. Композицията изобразява Дева Мария с невръстния Исус в ръце и Йосиф в близост. Първото споменаване на произведението в документи се появява в началото на XVII в. в описанието на колекцията на венециански търговец на подправки. През вековете творбата е била собственост на няколко аристократи, ерцхерцози и дори императори в Европа.

По-ясно следите ù се проследяват през XIX в. През 1878 г. „Отдих по време на бягството към Египет“ е продадена на търг в „Кристис“ и става собственост на четвъртия маркиз на Бат. Век и половина по-късно картината ще излезе на пазара от същата аукционна къща, продават я наследници на английския благородник.

Интерес към картината имат не само видни представители на европейската аристокрация. Творбата е крадена два пъти – през 1809 г. изчезва от двореца Белведере във Виена, най-вероятно присвоена от войник на Наполеон; през 1995 г. е изнесена тайно от „Longleat House“, основната резиденция на маркиза на Бат в Уилтшър. Разследването по случая продължава седем години и завършва, когато полицаите я откриват в найлонова торбичка на автобусна спирка в Лондон. Местоположението е издадено от мъж, който иска в замяна на информацията 100 хил. британски лири. По онова време картината се оценява на 5 млн. лири.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90