Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Продават на търг „Трактат за живописта“ на Леонардо да Винчи

Версия на изданието, създадена от 1638 до 1641 г.

Изданието се състои от 375 глави с 56 илюстрации, изпълнени с туш. Снимка: "Сотбис" - Продават на търг „Трактат за живописта“ на Леонардо да Винчи

Изданието се състои от 375 глави с 56 илюстрации, изпълнени с туш. Снимка: "Сотбис"

„Трактат за живописта“ на Леонардо да Винчи ще бъде продаден на търг от „Сотбис“, става ясно от публикация в сайта на аукционната къща.

Произведението на великия ренесансов художник е сборник от записки, посветени на живописта и влиянието ù върху човека. Текстът е написан с типичния за Леонардо „огледален почерк“ – отдясно наляво, затова след смъртта му неговият ученик Франческо Мелци ги е събрал и разшифровал. Творбата се смята за оригинален труд на самия художник.

На търг ще бъде изнесена съкратена версия на изданието, създадена от 1638 до 1641 г. в ателието на италианския учен Касиано дал Поцо. В описанието към лота се казва, че изданието се състои от 375 глави с 56 илюстрации, изпълнени с туш, и е в добро състояние. „Сотбис“ оценява творбата на 120 до 180 хил. долара.

На същия търг ще бъдат предложени и голямо количество книги и манускрипти от епохата на Ренесанса от колекцията на американския учен и библиофил Томас Кимбъл Брукър. Има екземпляри от венецианското издателство „Алдине“, работило между 1490 и 1590 г. и специализирало в малоформатни книги.

Аукционът ще се състои от 8 търга, първият от които ще се проведе в Ню Йорк на 11 октомври 2023 г. Следващите ще бъдат в Лондон и Ню Йорк на различни дати до 2025 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg