Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Продават лопата и неиздавана поема на Бредбъри

Написана е в чест на лопатата, с нея Бърнард Шоу е засадил черница

Рей Бредбъри (на снимката) е един от най-заклетите поклонници на Бърнард Шоу. - Продават лопата и неиздавана поема на Бредбъри

Рей Бредбъри (на снимката) е един от най-заклетите поклонници на Бърнард Шоу.

Лопата, принадлежала някога на ирландския драматург Джордж Бърнард Шоу, ще бъде продадена на търг в Лос Анджелис тази седмица. Градинското сечиво обаче е било собственост и на друг великан в историята на литературата – Рей Бредбъри. Лопатата е подарена на знаменития писател, който е заклет фен на Шоу, като коледен подарък.

Създателят на „Пигмалион” използва инструмента, за да засади черница навръх 80-ия си юбилей през 1936 година. В пространствена и непубликувана поема, озаглавена „ДБШ и лопатата”, Бредбъри описва влиянието на лауреата на Нобелова награда за литература през 1925-а върху себе си:

Държа скъпоценната лопата в ръцете си
нейните вибриращи мълнии ме удрят
и се плъзгат по ръцете ми
духът на Шоу се катери върху мен
чувствам парливост върху брадичката си
усещам гръбнака си
стоя изправен, все едно ме е ударила гръмотевица
неговият стар глас шепне в ушите ми
мило момче, намери Троя, давай, дълбай дълбоко, намери Троя, намери Троя!

Неиздаваната поема на Рей Бредбъри "ДБШ и лопатата"

Неиздаваната поема на Рей Бредбъри „ДБШ и лопатата“

Авторът на „451 градуса по Фаренхайт”, който почина през 2012-а на 91 години, остави след себе си забележително наследство от научнофантастични романи. Бредбъри неведнъж е твърдял, че Бърнард Шоу е имал огромно влияние върху неговото творчество и че никой не се доближава до ирландеца, когато стане дума за драматургия.

Лопатата върви в комплект с плакет, на който пише: “С тази лопата Бърнард Шоу засади черница в обществената градина в Грейт Малвърн навръх 80-ия си рожден ден, 26 юли 1936 година. По-късно той я подари на Хари Бачълър Хигс – неговия градинар и предан приятел за 34 години.”

Търгът ще се състои онлайн на 25 септември и ще предлага голяма част от колекцията на Бредбъри с произведения на изкуството, както неиздаваната поема и лопатата. Наддаването стартира от пет хиляди долара.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90