Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Продават Панагюрското злато онлайн за $12 000

Маската на Терес - $400, главата на Севт - $500

 - Продават Панагюрското злато онлайн за $12 000

Най-значимото съкровище, което притежава българската държава, се предлага в интернет. Сайт с адрес в САЩ продава реплики на Панагюрското злато. Може да си поръчате целия комплект от 9 златни съда за 11 999 долара, а срещу 3 999 долара – златната амфора от същата колекция. Според Закона за културното наследство търговията с национални съкровища в интернет е незаконна – както копия, така и реплики.

Панагюрското съкровище е античен сервиз от 9 съда с общо тегло 61 164 кг. Открито е през 1949 г. на 2 км от Панагюрище в нивата на Георги Недков от тримата братя тухлари Павел, Михаил и Петко Дейкови.

В сайта http://www.treasure-usa.com/ може да си поръчате пълен каталог от най-големите ни тракийски съкровища – и накуп и на парче. Златната маска на царя на одрисите Терес, открита в могилата Светицата от археолога Георги Китов през 2004 г. в Долината на тракийските царе в Казанлъшката котловина, се предлага за 399 долара. На онлайн сергията е изложена и бронзовата глава на друг тракийски владетел – Севт Трети, открита пак от д-р Китов в могилата Голямата Косматка. Цената й е 599 долара.

Ще намерите и цялото Боровско съкровище, поотделно съдовете струват от $399 до $599, ако вземете 3 ритона накуп – дават ви ги с отстъпка за $1499. От Рогозенското съкровище се продава само една фиала, на цена $599. Онлайн пазарът с антики включва и реплики на прабългарското съкровище от Наги Сент-Миклош, открито от двама братя българи и подарено на австро-унгарския император Йозеф Втори. От него се предлагат два съда – златната ритуална купа струва $949, а фиалата – $499. В каталога на сайта е и орлето от връх на знаме, намерен в гробищен комплекс в Украйна, където учените предполагат, че е погребан Хан Аспарух – срещу $599. Продават се още реплики на най-старото злато в света – от Варненския некропол, още антични керамични купи, бронзови пластики…

Всеки предмет се предлага с кратка анотация, отбелязано е дори името на археолога, открил находката. Плаща се по банков път, посочено е с какви карти може да се извърши плащането. Адресът, публикуван в сайта, е: 5807 Siena Lane, Hollywood, Fl 33021, Phone: (954) 404-8496, Email: info@treasure-usa.com. Подобен адрес в действителност съществува, показва проверка в интернет.

Сайтът Treasure-usa e създаден е през 2013 г. и вероятно цяла година продава реплики на антики от България, без да е обезпокояван както от българската, така и от американската полиция. Законът за културното наследство категорично забранява производството и търговията с копия и реплики на антики, които са собственост на държавата. Позволено е само след подписването на договор с музея, в чийто каталог са заведени съкровищата. Такива обаче не са издавани, твърдят специалисти в бранша. Освен за престъпление спрямо Закона за културното наследство (ЗКН), където глобата е 50 000 лв., създателите на сайта за търговия със съкровища могат да бъдат съдени и за измама по Наказателния кодекс, защото заблуждават клиентите, че търговията им е законна.

Копия само за музейни цели Според наредба към ЗКН копията на съкровища тип “Национално богатство“ се изработват най-близо до оригинала, поръчват се само за музейни цели и с разрешение на министъра на културата. Могат да се правят само до 3 копия. А майсторите трябва да бъдат вписани в публичния регистър на лицата, които имат право да извършват консервация и реставрация на национални реликви.

Репликите са “преразказ по картинка”. Създават се без пряк визуален контакт с оригинала, между тях трябва да има минимум 1/10 разлика в мащаба на предмета и детайлите по него. Според ЗКН за изработката на реплики също е нужно разрешение от министъра на културата. Подава се заявление, към което има изискване да бъдат прибавени множество документи – описание на технологичния процес, съгласие на директора на музея, където се съхранява оригиналът, историческа справка за културната ценност… Пред специалистите в писмен вид трябва да бъдат изложени също целите и мотивите за възпроизводството на предмета. Разрешението се дава със срок на действие една година. Калъпите стават собственост на музея, в чиито фондове е инвентирана антиката.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90