Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Продават плочки от Британския парламент по 200 паунда

Настилката в сградата е износена и вместо да бъде изхвърлена, парчета от нея се предлагат в магазин за сувенири

Старите плочки от Британския парламент, чийто дизайн е на архитекта Огъстъс Пудин, се продават в елегантни кутии. Снимка: Магазин за сувенири на Уестминстърския дворец - Продават плочки от Британския парламент по 200 паунда

Старите плочки от Британския парламент, чийто дизайн е на архитекта Огъстъс Пудин, се продават в елегантни кутии. Снимка: Магазин за сувенири на Уестминстърския дворец

Британският парламент разпродава хиляди автентични плочки, всяка една на цена 200 паунда. В Уестминстърския дворец предстои ремонт, затова подовата настилка се разпродава за спомен.

Дизайнът на плочките е създаден от британския архитект Огъстъс Пудин около 1840-а. През 1834 г. голям пожар, възникнал от горенето на дървен материал в двореца, унищожава почти всичко в него и се налага той да бъде основно ремонтиран. По-голямата част от елегантния интериор на сградата е замислен именно от Пудин, припомня „Арт нюзпейпър“.

Архитектът много харесал своето творение и твърдял, че това са „най-добрите плочки на света“. Не са обаче от най-издръжливите, защото след около два века политически обувки, кръстосващи коридорите на властта, подът е износен и е загубил представителния си вид.

Пудин положил около 75 хил. плочки, всяка от тях декорирана с неоготически букви и хералдичен дизайн. С тях е покрит подът на шест зали и още няколко коридора из британския парламент, включително в Централното лоби и Кралската галерия.

Много от шестинчовите плочки се наложило да претърпят смяна през годините, тъй като бомбардировките от Втората световна война нанасят сериозни щети на емблематичната сграда. През 2010 г. съвременни реплики заменят изтърканите места от настилката.

Днес плочка с добро качество може да бъде закупена за 200 паунда, средно запазена се предлага за 150 паунда, а ако е отчупена на две, се продава за 95 паунда. Част от печалбите ще отидат за благотворителни каузи.

„Депутатите продават парчета от парламентарното имущество – не точно тухла по тухла, но плочка по плочка – казва Дан Хикс, професор по археология от Оксфордския университет, който не одобрява инициативата. – Какъв прецедент поставя това за останалите сгради със защитен статут?“

„Беше решено и от двете камари на парламента, че на плочките, които вече са неизползваеми, трябва да се намери нова алтернативна употреба – обяснява говорител от Парламента. – С приходите от магазина за сувенири на Уестминстърския дворец ще поемем част от парламентарните разходи, а останалото ще отиде в благотворителни фондации, които се стремят да вдъхновявят хората да учат за историята, наследството и работата на Парламента.“

Ремонтът на зданиете ще струва 8 млн. паунда и предстои да бъде завършен през 2019-а.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg