Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Продават портрет на музата на Пикасо като морско създание

„Облегната гола жена“ излиза за пръв път на търг

„Облегната гола жена“ е рисувана в златния период на Пикасо, когато той е обсебен от любовта си към Мари-Терез. Снимка: Джулиън Касиди/Сотбис - Продават портрет на музата на Пикасо като морско създание

„Облегната гола жена“ е рисувана в златния период на Пикасо, когато той е обсебен от любовта си към Мари-Терез. Снимка: Джулиън Касиди/Сотбис

Портрет, изобразяващ музата на Пикасо като морско създание, подобно на октопод, ще излезе за пръв път на търг, привличайки вниманието на десетки частни колекционери. „Femme nue couchée“ (Облегната гола жена) е рисувана в най-плодотворния период на художника и се очаква да донесе най-малко 60 млн. долара на търга в „Сотбис“ през май, съобщава „Гардиън“.

Платното изобразява създание с шест пипала, хванало в обятията си лицето на своя възлюбен. Според експерти октоподоподобното създание представя „златната муза“ на Пикасо Мари-Терез Уолтър.

Произведението е „дълбоко емоционална лирическа ода за страстта на художника към Мари-Терез; с нейните гъвкави крайници, подобни на перки, портретът омагьосва и перфектно улавя музата на Пикасо във върховен израз на неговия гений“, коментира Брук Лампли от тръжната къща. Уолтър е обичала да плува, а Пикасо често наблюдавал движенията ѝ във водата – самият той никога не се научава да плува.

Връзката на Пикасо с Уолтър – една от най-известните любовни афери на ХХ век – започва като добре пазена тайна. На 45 и в нещастен брак с руско-украинската танцьорка Олга Хохлова, художникът среща 17-годишната Мари-Терез в „Галери Лафайет“ в Париж през 1927 г.

„Сигурен съм, че ще направим велики неща заедно. Аз съм Пикасо“, заговаря я той.

В следващите години тя вдъхновява картини, скулптури и скици – част от които се смятат за върхови постижения в 80-годишната му кариера. „Облегната гола жена“ е рисувана през 1932 г.

„Има много забележителни години в дългата, драматична кариера на Пикасо, но 1932 г. се отличава като особено значима – допълват от „Сотбис“. – В тези „години на чудеса“, Пикасо създава най-чувствените портрети на музата и любовницата си Мари-Терез Уолтър.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах