Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Продават правата за „Властелина“ и „Хобит“, оценени на $2 млрд.

Един от постерите на новия сериал по „Властелина“ „Пръстените на властта“ - Продават правата за „Властелина“ и „Хобит“, оценени на $2 млрд.

Един от постерите на новия сериал по „Властелина“ „Пръстените на властта“

Правата за филмови адаптации, мърчандайзинг и игри по „Властелинът на пръстените“, „Хобит“ и други заглавия на Дж. Р. Р. Толкин, държани от компанията „Сол Зенц“, отиват на търг, съобщава „Варайъти“. Продажбата се калкулира на около 2 млрд. долара, посочва медията.

От „Сол Зенц“ работят съвместно с банкери от „ACF Investment Bank“ по процеса на продажбата, която вече се обсъжда с потенциални холивудски купувачи. Пакетът от притежания на „Сол Зенц“ включва права за използването на историите от „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“ за филми, лимитирани сериали, видеоигри, мърчандайзинг, събития на живо и увеселителни паркове. Компанията разполага с ограничени права и върху произведенията „Силмарилион“ и „Недовършени предания“, публикувани след смъртта на Професора.

Новината за търга идва няколко седмици след обявяването на премиерата на „Властелинът на пръстените: Пръстените на властта“ на „Амазон Прайм“, планирана за 2 септември. Според „Варайъти“ „Амазон“ е начело в списъка с кандидати за преследване на допълнителните права, притежавани от „Сол Зенц“. Именно условието „Сол Зенц“ да разполага с права за производство на сериали само под осем епизода остави на „Амазон“ вратичка да сключи сделка директно с тръста „Толкин“ за сериала „Пръстените на властта“.

Вижте още: СЕРИАЛЪТ ПО „ВЛАСТЕЛИНА“ С ОФИЦИАЛНО ЗАГЛАВИЕ И ПЪРВО ВИДЕО 

„Уорнър брос“ също притежава част от правата за разработка на филми върху „Властелина“ чрез собствеността си върху „Ню Лайн Синема“. Според IMDb, когато „Ню Лайн Синема“ реализира трилогията на Питър Джаксън „Задругата на пръстена“ (2001), „Двете кули“ (2002) и „Завръщането на краля“ (2003), лицензът е бил у „Сол Зенц“.

„Уорнър Брос“ отказват да коментират, но се смята, че студиото и „Сол Зенц“ имат противоречия за това кой какво контролира, когато става дума за правата за „Властелина“ и „Хобит“, които през годините са били обект на обширни съдебни спорове, отбелязва „Варайъти“.

Компанията „Сол Зенц“ е основана от продуцента Сол Зенц през 1970 г. и има няколко заглавия, носители на награда „Оскар“ за най-добър филм – „Полет над кукувиче гнездо“ (1975), „Амадеус“ (1984), „Английският пациент“ (1996).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах