Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Продават „Глава на мечка“, рисувана от Леонардо

Купена за £2,50 през 1860 г.

„Глава на мечка“ е с размери едва 7х7 см. Снимка: „Кристис“ - Продават „Глава на мечка“, рисувана от Леонардо

„Глава на мечка“ е с размери едва 7х7 см. Снимка: „Кристис“

Рисунка на Леонардо да Винчи, смятана от експертите за едно от най-важните ренесансови произведения в частни ръце, ще бъде предложена на търг това лято. Очаква се „Глава на мечка“ да бъде продадена за около 14 млн. евро, съобщава „Гардиън“.

Преди да бъде предложена в „Кристис“ в Лондон, рисунката ще бъде изложена в Ню Йорк и Хонконг.

„Тази творба е била притежание на някои от най-забележителните колекционери на стари майстори в продължение на векове, в това число влиза и настоящият собственик, който държи произведението от 2008 г.“, коментира Бен Хол, председател на отдела за изкуство от старите майстори към клона на „Кристис“ в Ню Йорк.

Собствениците на рисунката може да се проследят до британския художник Томас Лорънс. След смъртта му през 1830 г. творбата преминава в ръцете на дилъра му Самюъл Удбърн. През 1860 г. той я продава на „Кристис“ за £2,50 (по-малко от 3 евро при съвременния валутен курс), гласи информацията в сайта на тръжната къща. Името на последния собственик не се съобщава.

„Глава на мечка“ е с размери едва 7х7 сантиметра, рисувана е с писец върху бежова хартия с розов оттенък. Макар и от векове да е в частни ръце, тя е показвана пред широката публика в музеи, включително и в Националната галерия на Лондон.

Рисунката може да се види и в британската столица от 1 до 6 юни, преди да се продаде вечерта на 8 юли.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС